Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

ZUPA KREM Z KUKURYDZY I PUREE Z DYNI

ZUPA KREM Z KUKURYDZY I PUREE Z DYNI

ZUPA KREM Z KUKURYDZY I PUREE Z DYNI – lekka a bardzo wyrazista zupa krem. Lekko słodka, troszkę pikantna.. Przepięknie żółto-pomarańczowa, udekorowana ostrą papryczką prezentuje się przepięknie na talerzu 🙂 Prosta w wykonaniu, jeśli nie mamy dyni – możemy pominąć ten punkt.
Ciekawa zupa nie tylko na zimowy obiad 🙂

 

SKŁADNIKI na 4 porcje zupy krem:

1 l warzywnego bulionu – marchewka, por, seler + cześć zielona, por, fasolka, ziele angielskie, liść laurowy
1 puszka kukurydzy z puszki (340-400 gram)
50 gram masła
250 gram musu z pieczonej dyni
3-4 ziemniaczki
100 ml śmietany 18%

sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej  papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wg uznania)

po podania:
śmietana
czerwona papryka
ewentualnie pestki dyni

 

WYKONANIE:

1. Z warzyw przygotowujemy bulion – myjemy, obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu ok. godziny.

2. Kukurydzę przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy masło i chwilę podsmażamy (3-4 minuty).

3. Podsmażoną kukurydzę zalewamy bulionem warzywnym. Z bulionu dokładamy jedynie marchewkę, resztę wyrzucamy lub zużywamy do czegoś innego 🙂

4. Dodajemy puree z pieczonej dyni.

PUREE Z PIECZONEJ DYNII. Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, przełożyć na blaszkę do pieczenia, podlać lekko oliwą, lekko posolić i piec przez ok. 40-60 minut w piecyku w temperaturze 180’C.  Po tym czasie dynię blendujemy i gotowe 🙂 Tak przygotowane puree możemy zamrozić, najlepiej porcjować po 200 lub 250 gram i koniecznie opisać (waga, data)

5. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaczki, gotujemy ok. 20-30 minut aż staną się miękkie.

6. Zupę blendujemy na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, przyprawy i ponownie blendujemy.

Krem z kukurydzy i pieczonej dyni serwujemy gorącą, z łyżką śmietany i kawałkami papryczki lub prażonymi pestkami dyni.

Smacznego 🙂

 

 

Puree z pieczonej dyni można wykorzystać również do:

PASZTETU WEGAŃSKIEGO Z BIAŁEJ FASOLI I PIECZONEJ DYNI:




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *