Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

ZUPA FASOLOWA z czarnej fasoli

ZUPA FASOLOWA z czarnej fasoli

ZUPA FASOLOWA Z CZARNEJ FASOLI – wersja kolorowa i bardzo warzywna. Tradycyjna wersja koniecznie mięsna, choć wegetariańska, którą również przyrządzam, jest równie pyszna 🙂 Fasolę oczywiście gotujemy sami, odradzam puszkowanych „gotowców”. Najpierw odpowiednio długo ją namaczamy i powoli gotujemy, dzięki czemu jest lżej strawna 🙂 Do tego mnóstwo warzyw, przypraw – i mamy pożywną i sycącą, kolorową, rozgrzewającą zupę, idealną na zimowy obiad 🙂 Zupa fasolowa to jedna z tych, która lepiej smakuje drugiego dnia niż od razu po przygotowaniu.


SKŁADNIKI:

3-4 marchewki
200-300 gram dyni
kilka bardzo małych porów
kawałek selera + część zielona
2 pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
2 cebule + olej do smażenia
4 – 5 ziemniaczków
500 gram ugotowanej czarnej fasoli
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz, pieprz ziołowy

dla wersji mięsnej – żeberka i wędzony boczek, może być również kiełbaska lub kilka rodzajów


WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy chłodną wodą i namaczamy od 6 do 12 godzin (absolutnie nie dłużej ponieważ mogą rozpocząć się procesy gnilne). Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i powoli, na małym ogniu gotujemy do miękkości. Ok. 1,5 godziny. Warto od razu ugotować więcej fasoli i zamrozić lub przygotować coś jeszcze*.
Z 500 gram suchej fasoli wychodzi ok. 1100-1250 gram ugotowanej.

2. Z warzyw przygotowujemy bulion. Pora, pietruszkę, selera, marchewkę myjemy, obieramy, kroimy, dynię obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części (możemy użyć dynię mrożoną). Dodajemy mięso (w wegetariańskiej wersji pomijamy), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.

3. Po ok. godzinie dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i gotujemy dalej.

4. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju roślinnym. W wersji mięsnej – cebulkę smażymy razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem lub kiełbaską. Dodajemy do zupy.

5. Dodajemy ugotowaną czarną fasolę i jeszcze chwilę gotujemy.

6. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem.

Smacznego :

 

*Z CZARNEJ FASOLI MOŻNA ZROBIĆ BARDZO CIEKAWE CIASTO:

Zobacz więcej przepisów zup.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *