FASOLOWIEC – CIASTO Z CZARNEJ FASOLI

FASOLOWIEC, MURZYNEK Z FASOLI czyli po prostu CIASTO Z CZARNEJ FASOLI – ciasto bez mąki (czyli bez glutenu), zdrowe, smaczne i bardzo oryginalne.

Ciasto dla Łasuchów, którzy lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki, dla Tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać ale nie chcą unikać słodkości oraz dla Tych, którzy unikać glutenu są zmuszeni.. Fasola nie jest wyczuwalna w cieście. Jeśli ktoś nie wie, że to fasolowiec – może się nawet nie domyślić 🙂 Połączenie migdałów, orzechów, kakao, cukru trzcinowego jest na prawdę idealne. Ciasto jest puszyste, wilgotne, aromatyczne… polane mleczną czekoladą na pewno podbije serca Wielu Łasuchów 🙂

Do ciasta oczywiście używamy fasolę gotowaną samemu, ma nieporównywalnie lepszy smak niż puszkowane, kupne fasole.  

Ciasto jest bardzo proste, jedynie namoczenie i ugotowanie fasoli zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto!

Fasolowiec nie dość, że jest zdrowy, to długo pozostaje świeży wilgotny.

SKŁADNIKI:

★ 400 gramów ugotowanej czarnej fasoli
★ 40 gramów migdałów
★ 40 gramów orzechów laskowych
★ 120 gramów cukru trzcinowego (w tym 20 gram cukru waniliowego) dla wersji niezbyt słodkiej – dla mnie idealnej  / dla tych co lubią bardzo słodkie ciasta proponuję dać troszkę więcej
★ 1 łyżeczka sody
★ 4 łyżeczki kakao
★ 4 malutkie jajka (lub 3 duże)
★ 8 łyżek oleju roślinnego

na wierzch:
100 gramów czekolady mlecznej, orzechy laskowe, migdały

WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia od 6 do 12 godzin, nie dłużej. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem ok. 1 – 1,5 godziny. Z 500 gramów suchej fasoli wychodzi ok. 1100-1250 gramów ugotowanej. Warto przygotować więcej i zrobić od razu jakieś inne danie (może pastę z czarnej fasoli?) lub zamrozić.
2. Odmierzamy 400 gramów fasoli, umieszczamy w misce blendera / miksera. Dodajemy olej, zmielone orzechy włoskie i zmielone migdały, 4 żółta, kakao, sodę i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3. W oddzielnej misce ubijamy białka (z odrobiną soli, aby szybciej się ubiły) na sztywną pianę. Pianę dodajemy do pierwszej masy i delikatnie, powoli mieszamy.
4. Wylewamy do foremki posmarowanej tłuszczem, wysypanej kaszą manną.
5. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180’C, z włączonym termoobiegiem.
6. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami, migdałami.

Smacznego 🙂

 

Inne przepisy z użyciem fasoli:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×