Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

FASOLOWIEC – CIASTO Z CZARNEJ FASOLI

FASOLOWIEC – CIASTO Z CZARNEJ FASOLI

FASOLOWIEC, MURZYNEK Z FASOLI czyli po prostu CIASTO Z CZARNEJ FASOLI – ciasto bez mąki (czyli bez glutenu), zdrowe, smaczne i bardzo oryginalne.

Ciasto dla Łasuchów, którzy lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki, dla Tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać i nie chcą unikać słodkości oraz dla Tych, którzy unikać glutenu są zmuszeni.. Fasola nie jest wyczuwalna w cieście. Jeśli ktoś nie wie, że to fasolowiec – może się nawet nie domyślić 🙂 Połączenie migdałów, orzechów, kakao, cukru trzcinowego jest na prawdę idealne. Ciasto jest puszyste, wilgotne, aromatyczne… polane mleczną czekoladą na pewno podbije serca Wielu Łasuchów 🙂

Do ciasta oczywiście używamy fasolę gotowaną samemu, ma nieporównywalnie lepszy smak niż puszkowane, kupne fasole.  

Ciasto jest bardzo proste, jedynie namoczenie i ugotowanie fasoli zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto!

Fasolowiec nie dość, że jest zdrowy, to długo pozostaje świeży i wilgotny.

 

SKŁADNIKI:

400 gram ugotowanej czarnej fasoli
40 gram migdałów
40 gram orzechów laskowych
120 gram cukru trzcinowego (w tym 20 gram cukru waniliowego) dla wersji niezbyt słodkiej – dla mnie idealnej  / dla tych co lubią bardzo słodkie ciasta proponuję dać troszkę więcej
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki kakao
4 malutkie jajka (lub 3 duże)
8 łyżek oleju roślinnego

na wierzch:
100 gram czekolady mlecznej, orzechy laskowe, migdały

 

WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia od 6 do 12 godzin, nie dłużej. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem ok. 1 – 1,5 godziny. Z 500 gram suchej fasoli wychodzi ok. 1100-1250 gram ugotowanej. Warto przygotować więcej i zrobić od razu jakieś inne danie (może pastę z czarnej fasoli?) lub zamrozić.

2. Odmierzamy 400 gram fasoli, umieszczamy w misce blendera / miksera. Dodajemy olej, zmielone orzechy włoskie i zmielone migdały, 4 żółta, kakao, sodę i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

3. W oddzielnej misce ubijamy białka (z odrobiną soli, aby szybciej się ubiły) na sztywną pianę. Pianę dodajemy do pierwszej masy i delikatnie, powoli mieszamy.

4. Wylewamy do foremki posmarowanej tłuszczem, wysypanej kaszą manną.

5. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180’C, z włączonym termoobiegiem.

6. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami, migdałami.

Smacznego 🙂

 

 

Przepis na pastę z czarnej fasoli – już niebawem na blogu 🙂

Inne przepisy z użyciem fasoli:




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *