Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SMALEC DOMOWY Mojego Taty

SMALEC DOMOWY Mojego Taty

SMALEC DOMOWY Mojego Taty czyli najlepszy, aromatyczny, cudowny domowy smalec, z dużą ilością skwarek, jabłkiem i majerankiem.. Przygotowywany zawsze w dużej ilości, ponieważ chętnych jest zawsze sporo.. Warto zrobić od razu dużą porcję, aby rozlać do słoiczków i przechować w lodówce lub.. to, co najbardziej lubię – podzielić się z Innymi 🙂

Mimo mojej prawie wegetariańskiej diety – kanapki z domowym smalcem Mojego Taty nie odmawiam, szczególnie z ogórkiem kiszonym (najlepiej z Rudni, ale o tym kiedy indziej) na pysznym, świeżym pieczywie 🙂

Tak przygotowany smalec możemy przechowywać w lodówce do ok. miesiąca, po otworzeniu słoika – należy spożyć przez kilka dni.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków 280-350 ml.

 

SKŁADNIKI:

1,3 – 1,6 mielonej słoniny
30 gram dobrej kiełbaski, może być myśliwska
ewentualnie kawałek szynki, polędwicy
2 duże słodko-kwaśne jabłka
2 duże cebule
3-4 łyżki majeranku

 

WYKONANIE:

1. Słoninę wrzucamy do rondelka, topimy.

2. Po ok. 20-30 minutach dorzucamy drobno pokrojoną lub startą na tarce kiełbaskę (plus ewentualnie szyneczkę / polędwiczkę). Co jakiś czas mieszamy, aby nasz smalec się nie przypalił.

3. W międzyczasie dodajemy majeranek. Pamiętamy aby mieszać co jakiś czas.

4. Po ok. 1,5 godziny, gdy z kiełbaski zrobią się skwarki, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę lub startą na tarce o grubych oczkach, cebulę.  Uwaga – dodajemy ją bardzo powoli, aby tłuszcz nie pryskał lub jeśli cebula jest bardzo soczysta – aby nie wykipiał. Smażymy ok 5-10 minut.

5. Na sam koniec dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach, jabłka. Jabłka również należy dodawać bardzo ostrożnie, szczególnie jak są bardzo soczyste. Smażymy około 5 minut, wyłączamy.

6. Jak smalec lekko przestygnie przelewamy do słoików, zakręcamy.

Podajemy na pieczywie, posypujemy solą, idealnie komponuje się oczywiście z ogórkiem kiszonym 🙂

 Smacznego 🙂

 

Wersja wegetariańska to oczywiście PASTA Z BIAŁEJ FASOLI, tzn. wegański smalec:

Zobacz więcej przepisów na pasty i sosy.

 

 




1 thought on “SMALEC DOMOWY Mojego Taty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *