CIASTO MAKOWE Z BANANAMI I SERKIEM MASCARPONE z nutą cytryny, ze słodką, śmietanową, lekko cytrynową polewą. Lekkie, ciekawe, proste i szybkie ciasto. Nie jest zbyt słodkie, ma delikatny smak.. i wygląda uroczo, szczególnie z polewą 🙂 Zamiast serka mascarpone można użyć gęstej śmietany, nawet lekko kwaśnej. Banany muszą być dojrzałe i miękkie, ba.. najlepiej nawet przejrzałe 😉
Ciasto poprzez użycie serka i bananów długo pozostaje świeże, nie wysycha się tak jak ciasta biszkoptowe.
SKŁADNIKI:
70 gramów masła
100 gramów serka mascarpone
100 gramów cukru
2 jajka
2 dojrzałe banany
70 gramów maku (ok. 6 łyżek)
150 gramów mąki
1 łyżeczka proszki do pieczenia
2-3 łyżki soku z cytryny
tłuszcz do posmarowania blaszki
kasza manna do wysypania blaszki
POLEWA:
100 gramów śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
1. Masło miksujemy z cukrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.
2. Dodajemy 2 całe jajka, miksujemy.
3. Dodajemy 2 banany i mak, miksujemy.
4. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
5. Blaszkę natłuszczamy masłem lub olejem, posypujemy kaszą manną, przelewamy ciasto.
6. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 30-35 minut.
WYKONANIE POLEWY:
Do śmietany dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny, miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstej masy. Dekorujemy wystudzone ciasto.Proporcja wystarcza na udekorowanie 1 ciasta (okrągłego o średnicy ok. 30 cm) dość grubą warstwą.
Smacznego 🙂