Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA CZEKOLADOWA na słodkim spodzie

TARTA CZEKOLADOWA na słodkim spodzie

TARTA CZEKOLADOWA tym razem na KRUCHYM, SŁODKIM SPODZIE czyli takim, z którego robi się kruche ciasteczka 🙂 A do tego gorzka czekolada z mascarpone.. Idealny deser do kawy.. Uroczy, łatwy do wykonania i mało pracowity 🙂

Jeśli zostanie nam ciasto na kruchy spód – najlepiej wykorzystać je i zrobić kilka ciasteczek. Lub odwrotnie robiąc ciasteczka, przygotować więcej ciasta i przygotować spód. 

Podane składniki są na foremkę do tarty o średnicy 21 cm i 3,5 cm wysokości.

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD CIASTECZKOWY:

100 gram mąki pszennej
50 gram masła
50 gram cukru pudru
1 bardzo małe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:

100 gram czekolady gorzkiej 90%, u mnie z pomarańczą
100 gram serka marcarpone
15 gram masła
kilka ząbków białej czekolady

 

WYKONANIE SPODU:

1. KRUCHY SŁODKI SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.

2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwarkowujemy na grubość 4-5 mm, wykładamy nim blaszkę – spód i boki. Pieczemy do zrumienienia, ok. 15 minut w piecu (180’C, termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia.

WYKONANIE NADZIENIA:

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę, zdejmujemy z pary, dodajemy serek mascarpone i łyżkę masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy użyć do tego blendera. Wykładamy na upieczony, ostudzony spód.

2. Rozpuszczamy białą czekoladę, polewamy ziemną czekoladę. Możemy białą czekoladą narysować wzór, lub delikatnie, nożem przemieszać z ciemną czekoladą, aby powstawały „mazańce”.

3. Ostawiamy do stężenia farszu.

Smacznego 🙂

 

KRUCHE CIASTECZKA (przepis, z którego jest spód):

INNE TARTY:

na spodzie z ciasta francuskiego:

na kruchym , klasycznym spodzie:

A jeszcze więcej przepisów na tarty jest tutaj.

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *