ZUPA OGÓRKOWA na żeberkach

ZUPA OGÓRKOWA.

Wszyscy wiedzą jak ją przygotować zupę ogórkową – tradycyjną, polską, kwaśną zupę.. ale nie mogło zabraknąć jej na blogu. Zabielana śmietaną, koniecznie mięsna, wyjątkowa w swoim smaku, do tego banalnie prosta, podawana najlepiej z podpieczonym pieczywem lub grzankami. Dla Wielu to symbol polskiego, domowego obiadu. 

Aby ją przygotować możemy użyć wywaru wcześniej przygotowanego i zamrożonego, wtedy robi się ją błyskawicznie 🙂

 

SKŁADNIKI na 4-5 porcji:

żeberka (polecam tę opcję) lub mięso wieprzowe z kością
warzywa na wywar – marchewka, seler z częścią zieloną, korzeń pietruszki, por + liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziemniaczków
4-5 dużych ogórków kiszonych
2-4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

WYKONANIE:

1. Mięso myjemy, warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy 2-3 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.

2. Gotujemy wywar – długo, powoli, na małym ogniu – ok. 1-1,5 godziny. Szumowiny zbieramy, wyrzucamy. Warzywa wyjmujemy, wyciskamy, aby nadać zupie jak najwięcej aromatów. Możemy zostawić ewentualnie marchewkę.

3. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki.

4. W momencie gdy ziemniaki są miękkie – dodajemy starte na tarce ogórki kiszone. Gdybyśmy dodali je wcześniej ziemniaki nie ugotowały by się. Niektórzy dolewają soku z kiszonych ogórków, ja nie czuję takiej potrzeby. Wolę dodać najwyżej dodatkowego ogórka jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna.

5. Do miseczki wkładamy śmietanę, hartujemy ją dodając 2-3 łyżki gorącej zupy (nawet jak wyjęliśmy ją z lodówki wcześniej i ma temperaturę “pokojową”), mieszamy. Dolewamy do zupy, energicznie mieszamy całość.

6. Doprawiamy.

7. Podajemy gorącą, z dodatkiem podpieczonego pieczywa lub grzankami z serem.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×