.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

CIASTECZKA SEROWE Z KASZĄ MANNĄ, pieczone

CIASTECZKA SEROWE Z KASZĄ MANNĄ, pieczone

CIASTECZKA SEROWE Z KASZĄ MANNĄ – pieczone

Ciasteczka z białym serem kojarzą mi się zawsze z zapachem pomarańczy, aromatem cytrynowym lub rodzynkami. Jedno jest pewne jak ciasteczka serowe to słodkie, małe, okrągłe.. takie, po które ręka sama sięga. Ta wersja jest troszkę zmodyfikowana, z chrupiącą skórką i nutą cynamonu.. a po za tym pieczone. Robi się je błyskawicznie, a piecze szybciej niż smaży partię oponek serowych 🙂

Tak na prawdę na początku miały być ciasteczka z kaszy manny, później był pomysł na ciasteczka serowe. W rezultacie powstały nowe – pieczone ciasteczka serowe z kaszą manną 🙂

 

SKŁADNIKI NA ok. 25-30 ciasteczek (zależnie od wielkości):

200 gram białego sera półtłustego, najlepiej lekko kwaśnego
100 gram kaszy manny
100 gram mąki pszennej
100 gram cukru trzcinowego
1 całe jajko
50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

do posypania na wierzch:
cukier trzcinowy, cynamon

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy, zagniatamy ciasto.

2. Ręcznie formujemy małe kuleczki, układamy na papierze lub macie do pieczenia.

3. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.

4. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy (ciasteczka troszkę urosną).

5. Pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia skórki /180’C, termoobieg/.

Smacznego 🙂

 

 

KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY możemy zrobić sami:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *