.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

CZEKOLADOWE SZYSZKI z amarantusem

CZEKOLADOWE SZYSZKI z amarantusem

CZEKOLADOWE SZYSZKI Z AMARANTUSEM, a dokładnie szyszki z ekspandowanego ryżu, gryki i amarantusa, oblane GORZKĄ CZEKOLADĄ. Wytrawny, mało słodki deser do kawy w postaci zdrowych pralin 🙂

Jeśli wykonujemy szyszki z przewagą ryżu, gryki lub żyta czyli dużych ziaren, wystarczy nam troszkę mniej masy krówkowej do „klejenia”. Przy dużej ilości małych ziarenek potrzeba jej minimalnie więcej. 

Jeśli chcemy aby deser był słodki – możemy użyć czekolady mlecznej. 

 

SKŁADNIKI na ok. 35 szyszek:

60 gram ekspandowanego ryżu i gryki
60 ekpandowanego amarantusa
70-80 gram masła
130-150 gram krówek (15-17 sztuk zależnie od wielkości krówek)
gorzka czekolada 90% do oblania – 1 tabliczka na 10 szyszek (zależnie od wielkości samych szyszek)

 

WYKONANIE:

1. Krówki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Na początku masa będzie dość rzadka, po chwili gotowania zacznie przypominać płynny karmel.

2. Zdejmujemy z ognia, zalewamy preparowane ziarna. Całość musi być bardzo dobrze wymieszana, każde ziarno obklejone.

3. Odstawiamy na kilka minut aby masa nie była gorąca i ręcznie kleimy kulki. Nie jest to trudne ale zabiera wbrew pozorom sporo czasu. Masą trzeba troszkę popracować, aby zaczęła się kleić, a kulki zgniatać bardzo, bardzo mocno. Do szyszek trzeba mieć po prostu cierpliwość 🙂 Można przygotować więcej masy krówkowej, szyszki będą się łatwiej kleić, ale będą też słodsze, mniej wytrawne.

4. Po kilkunastu minutach staną się twarde.

5. 2/3 czekolady umieszczamy w miseczce nad parą wodną czyli najłatwiej nad garnkiem z parującą wodą (garnek może stać na gazie). Mieszamy i czekamy aż czekolada się rozpuści, zdejmujemy, dosypujemy pozostałą część, mieszamy do momentu rozpuszczenia się całości. Tak przygotowana temperowana czekolada nie powinna spływać z szyszek jak polewa.

6. Kulki obtaczamy w czekoladzie, kładziemy na kratce do wystygnięcia czekolady.

Smacznego i miłego klejenia szyszek 🙂

 

 

Szyszki bez czekolady:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *