CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY a dokładniej CHLEB ZE SKIEŁKOWANEJ KASZY GRYCZANEJ..  bezglutenowy, ciekawy w smaku, oryginalny i.. banalnie prosty, ale musimy być cierpliwi, aby go upiec. Wystarczy.. kasza gryczana, koniecznie niepalona, sól, woda i około 60 godzin cierpliwości 😉 To coś dla miłośników pieczywa.. To również dla osób, które chcą lub muszą unikać glutenu, dla miłośników kaszy lub właśnie dla tych, którzy do kaszy chcieliby się przekonać 🙂

 

SKŁADNIKI:

500 gramów kaszy gryczanej niepalonej
woda
2 płaskie łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej)
100 gramów siemienia lnianego – opcjonalnie
mak lub nasiona słonecznika do psypania

WYKONANIE:

1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, 2-3 cm powyżej poziomu kaszy i odstawiamy na 48 godzin. Doglądamy co jakiś czas, w razie potrzeby dolewamy wody. Cały czas powinna być ok. 2-3 cm powyżej poziomu nasion.

2. Po 2 dniach, kiedy kasza zacznie powoli kiełkować, nadmiar wody wylewamy, płuczemy, blendujemy na prawie jednolitą masę. Solimy, ewentualnie dodajemy siemię lniane, mieszamy.

3. Wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 8-12 godzin, najłatwiej od razu do piecyka, przykrywamy ściereczką (papierem i ściereczką). Masa powinna lekko się powiększyć.

4. Włączamy piecyk na 200’C, od momentu włączenia  nasz chleb gryczany pieczemy ok. 55 minut.

Smacznego 🙂

 


Wypiekamy- pieczywo

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×