.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY

PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY

PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY – pożywny, przepyszny i zdrowy pasztet do pieczywa, nie tylko dla Wyznawców wegetariańskiej kuchni.. Wyjątkowy smak przypadnie do gustu na pewno Niejednemu Miłośnikowi kanapek.. lekko słodkawy smak pieczarek, smażona cebulka i soczewica.. hmm… spróbujcie sami 🙂

 

SKŁADNIKI:

500 gram pieczarek
250 gram ugotowanej soczewicy
2 cebule (220 gram)
olej
3 duże jajka, u mnie dwa podwójne
50 gram kaszy manny (4-5 łyżek)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 ząbki czosnku
nasiona słonecznika na wierzch

 

WYKONANIE:

1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, gotujemy 1,5-2 godziny.

Przygotowanie ciecierzycy trwa dość długo, warto zrobić większą porcję i zamrozić 🙂

2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki. Na patelni, na oleju / oliwie rafinowanej smażymy cebulkę z odrobiną soli, po kilku minutach dorzucamy pokrojone pieczarki, podsmażamy.

3. Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, 2/3 pieczarek z cebulką, całe surowe jajka, kaszę mannę. Blendujemy na jednolitą masę.

4. Na koniec dorzucamy pozostałą część pieczarek z cebulką i mieszamy łyżką. Jeśli masa jest bardzo rzadka – zagęszczamy jeszcze odrobiną kaszy. Dodajemy sól, pieprz, czosnek, smakujemy, ewentualnie doprawiamy, pamiętając, że po upieczeniu przyprawy są mniej wyczuwalne.

5. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem o pieczenia, pieczemy ok. 50 minut w piecyku rozgrzanym do 170-180’C.

6. Wyjmujemy dopiero po ostudzeniu, najlepiej po kilku godzinach.

Smacznego 🙂

 

 

 

Jeśli lubicie pasztety wegetariańskie, polecam również:

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *