PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY

PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY

pożywny, przepyszny i zdrowy pasztet do pieczywa, nie tylko dla Wyznawców wegetariańskiej kuchni.. Wyjątkowy smak przypadnie do gustu na pewno Niejednemu Miłośnikowi kanapek.. lekko słodkawy smak pieczarek, smażona cebulka i ciecierzyca.. czyli zestaw, który nie wymaga nawet dużej ilości przypraw.. hmm… spróbujcie sami 🙂

PRZELICZNIK SUCHEGO ZIARNA CIECIERZYCY DO UGOTOWANEGO
z 1 kg ziaren >> mamy przeciętnie 2,4 kg ugotowanej ciecierzycy
z 100 gramów >> ok. 240 gramów
na 1 kg ugotowanej ciecierzycy << potrzebujemy ok. 420 gramów suchego ziarna

PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY

składniki na 1 brytfankę ok. 35 x 11 cm
Prep Time 40 minutes
Cook Time 50 minutes
PRZYGOTOWANIE CIECIERZYCY 14 hours
Total Time 15 hours 30 minutes
Course KOLACJE, OBIADY
Servings 6

Equipment

  • brytfanka / foremka do pieczenia
  • piecyk
  • mikser / blender

Ingredients
  

warzywa:

  • 500 gramów pieczarek
  • 250 gramów ugotowanej ciecierzycy (ok. 100-120 suchej)
  • 2 cebule (220 gramów)

dodatki:

  • olej / oliwa z oliwek (rafinowana)
  • 3 duże jajka
  • 50 gramów kaszy manny (4-5 łyżek)

przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

na wierzch:

  • nasiona słonecznika

Instructions
 

gotowanie ciecierzycy:

  • Ciecierzycę zalewamy wodą, moczymy przez 12-24 godziny.
  • Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą.
  • Gotujemy 1,5-2 godziny.
    Przygotowanie ciecierzycy trwa dość długo, warto zrobić większą porcję i zamrozić 🙂

PRZYGOTOWANIE PASZTETU

  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
  • Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki.
  • Na patelni, na oleju / oliwie rafinowanej smażymy cebulkę z odrobiną soli, po kilku minutach dorzucamy pokrojone pieczarki, podsmażamy.
  • Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, 2/3 pieczarek z cebulką, całe surowe jajka, kaszę mannę. Blendujemy na jednolitą masę.
  • Dorzucamy pozostałą część pieczarek z cebulką i mieszamy łyżką. Jeśli masa jest bardzo rzadka – zagęszczamy jeszcze odrobiną kaszy.
  • Dodajemy sól, pieprz, czosnek, smakujemy, ewentualnie doprawiamy, pamiętając, że po upieczeniu przyprawy są mniej wyczuwalne.
  • Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w piecyku rozgrzanym do 170-180'C.
  • Wyjmujemy dopiero po ostudzeniu, najlepiej po kilku godzinach chyba, że serwujemy na ciepło do obiadu.

Smacznego 🙂

Jeśli lubicie pasztety wegetariańskie, polecam również:

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×