AMARANTUSKI – dwuskładnikowe ciasteczka

AMARANTUSKI – najlżejsze i najszybsze, dwuskładnikowe ciasteczka, które można jeść bezkarnie i do woli 🙂

Można je kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale można przecież zrobić samemu..

 

SKŁADNIKI:

60 gramów poppingu z amarantusa  (ekspandowanego amarantusa)
60 gramów miodu

co w przeliczeniu na miarki wychodzi: 2 szklanki amarantusa i 2 spore łyżki miodu 🙂

 

WYKONANIE:

1. Miód wlewamy / wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Mieszamy i czekamy aż zacznie się pienić. Dlaczego zagotowujemy miód zamiast dać od razu ze słoika? Miód zmienia swoje właściwości, tak podgrzany powoduje, że ciasteczka idealnie się sklejają i nie kruszą po wysuszeniu. Z miodu prosto ze słoiczka amarantuski są kruche i rozpadające się.

2. W miseczce umieszczamy amarantus, zalewamy wcześniej podgrzanym miodem, mieszamy. Miód musi obkleić cały amarantus. Trzeba zrobić to szybko i sprawnie ponieważ masa szybko stygnie.

3. Za pomocą metalowych obręczy do formowania robimy ciasteczka, bezpośrednio od razu na blaszce do pieczenia. Najłatwiej do środka włożyć 2 łyżki masy i bardzo, bardzo mocno docisnąć elementem do tego przeznaczonym (zawsze jest w zestawach do formowania). To o wiele prostsze i szybsze niż rozwałkowywanie masy między papierami i wykrawanie ciastek. Jeśli nie mamy obręczy, możemy użyć foremek do ciasteczek, które zapełniamy naszą masą i dociskamy.

4. Wkładamy do pieca, bardziej w celu wysuszenia niż upieczenia. 140-150’C i 15 minut z włączonym termoobiegiem powinno w zupełności wystarczyć. Należy obserwować, aby ich nie spiec. Ciasteczka stają się twarde po wystudzeniu.

 

Do wykonania takich ciasteczek możemy użyć również mieszanki ekspandowanego amarantusa i sezamu (1:1), lub dodać 2 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe.

Smacznego 🙂

 

 

 

Join the Conversation

  1. Rewelacja! Super przekąska! Na pewno zrobię:)

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Nika, napisz jak wyszły, czy smakowały i jak szybko zniknęły z talerza 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×