Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

AMARANTUSKI – dwuskładnikowe ciasteczka

AMARANTUSKI – dwuskładnikowe ciasteczka

AMARANTUSKI – najlżejsze i najszybsze, dwuskładnikowe ciasteczka, które można jeść bezkarnie i do woli 🙂

Można je kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale przecież można przecież zrobić samemu..

 

SKADNIKI:

60 gram poppingu z amarantusa  (ekspandowanego amarantusa)
60 gram miodu

co w przeliczeniu na miarki wychodzi: 2 szklanki amarantusa i 2 spore łyżki miodu 🙂

 

WYKONANIE:

1. Miód wlewamy / wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Mieszamy i czekamy aż zacznie się pienić. Dlaczego zagotowujemy miód zamiast dać od razu ze słoika? Miód zmienia swoje właściwości, tak podgrzany powoduje, że ciasteczka idealnie się sklejają i nie kruszą po wysuszeniu. Z miodu prosto ze słoiczka amarantuski są kruche i rozpadające się.

2. W miseczce umieszczamy amarantus, zalewamy miodem, mieszamy. Miód musi obkleić cały amarantus. Trzeba zrobić to szybko i sprawnie, aby masa nie zaczęła nam sama wystygać.

3. Za pomocą obręczy do formowania robimy ciasteczka, od razu na blaszce do pieczenia. Najłatwiej do środka włożyć 2 łyżki masy i bardzo, bardzo mocno docisnąć elementem do tego przeznaczonym. To o wiele prostsze i szybsze niż rozwałkowywanie masy między papierami i wykrawanie ciastek. Jeśli nie mamy obręczy, możemy użyć foremek do ciasteczek, które zapełniamy naszą masą i dociśniemy masę przez papier.

4. Wkładamy do pieca, bardziej w celu wysuszenia niż upieczenia. 140-150’C i 15 minut z włączonym termoobiegiem powinno w zupełności wystarczyć. Należy obserwować, aby ich nie spiec. Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia na blaszce, stają się twarde po wystudzeniu.

 

Do wykonania takich ciasteczek możemy użyć również mieszanki ekspandowanego amarantusa i sezamu (1:1), lub dodać 2 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe.

Smacznego 🙂

 

 




2 thoughts on “AMARANTUSKI – dwuskładnikowe ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *