Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PIERNICZKI w gwiazdki / wałek we wzorki

PIERNICZKI w gwiazdki / wałek we wzorki

 

PIERNICZKI KORZENNE gwiazdki w gwiazdki i testowanie Nowego Drewnianego Wałka we wzorki 🙂

Proporcje na ok. 100-130 sztuk (zależnie od wielkości), wagowo – ponad 1 kg pierniczków.

SKŁADNIKI:

140 gram miodu
200 gram brązowego cukru
200 gram masła
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z 1 cytryny
500 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
* kakao lub karob

 

WYKONANIE:

1. Do dużego garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, wlewamy miód, dodajemy przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, skórkę otartą z 1/2 cytryny. Podgrzewamy i mieszamy.

2. W momencie kiedy rozpuszczą się składniki i masa zacznie wrzeć – zestawiamy z ognia.

3. Dodajemy sodę oczyszczoną i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. To mój ulubiony moment – masa na początku zacznie się pienić, a w miarę mieszania zmieni się z płynnej na bardziej gęstą i stałą. Odstawiamy do wystudzenia.

4. Po ok. 20 minutach dodajemy mąkę połączoną z solą i zaczynamy mieszać ciasto łyżką.
Wbijamy całe jajko i mieszamy dalej.

5. Gdy masa stanie się jednolita – wyjmujemy na stolnice i dalej ugniatamy już ręcznie. Na początku ciasto może się mocno kleić, ale nie dodajemy już mąki.
*Jeśli chcemy uzyskać 2 odcienia ciasteczek – ciasto dzielimy i do jednej części dodajemy łyżkę kakao lub karobu (mączki chleba świętojańskiego).

6. Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę lub dłużej. Im zimniejsze ciasto, tym lepiej będzie nam się je rozwałkowywać.

7. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-6 mm, na początek rozwałkowujemy gładkim wałkiem, na koniec wałkiem we wzorki i wykrawamy pierniczki. Wykrojone pierniczki kładziemy na chłodne blachy 🙂 Najlepiej mieć przygotowane dwie, trzy lub cztery blaszki, które naprzemiennie używamy i wkładamy do pieca 🙂

 

DREWNIANY WAŁEK WE WZORKI – jeśli zastanawiacie się nad kupieniem, oto kilka moich uwag / rad dotyczących wałka i pracy z nim:

– MAŁY ALE WYGODNY: wałek nie musi być bardzo szeroki, mój ma ok. 20-20kilku centymentrów roboczych (ta część we wzorki) i to absolutnie wystarcza. Najlepiej robić to małymi partiami, ponieważ nie ogrzejemy niepotrzebnie ciasta

– WZOREK BEZ MIKROSKOPIJNYCH SZCZEGÓŁÓW: najlepiej jak wzorek nie będzie zbyt delikatny.. Takie wzorki wycinane są w drewnianych wałkach laserowo i mogą być na prawdę bardzo szczegółowe, ale czy takie praktyczne w kuchni? Zbyt ciepłe ciasto zaczyna się kleić, wchodzi w małe wgłębienia i.. w nich zostaje.. Drobne, cienkie wzorki są ciężkie do rozwałkowania, a po pracy mamy dodatkowo masę czyszczenia małych zakamarków (szczoteczką). Ale wszystko zależy co chcemy uzyskać i jaką mamy wprawę 🙂

– SZYBKO I ZAMASZYŚCIE: aby dobrze wytłoczyć wzorki, najpierw rozwałkowujemy ciasto gładkim wałkiem, niezbyt cienko, a następnie wałkiem we wzorki.  Ciasto musi być na prawdę chłodne, a ruchy muszą być szybkie i z dosyć dużym dociskiem

– CIASTO SCHŁODZONE: ciasto warto wyjmować z lodówki partiami, aby część której jeszcze nie wykorzystujemy cały czas się chłodziła

– PODSYPYWANIE MĄKĄ: jeśli nie możemy poradzić sobie z dosyć lepkim ciastem – można podsypać je zawsze odrobiną mąki

– wzorki bardzo dobrze wychodzą w różnych ciastach bezglutenowych (z użyciem mąki jaglanej, ryżowej) – są nawet bardziej widoczne po upieczeniu

Jeśli macie dodatkowe rady, pytania – piszcie 🙂

 

8. Pieczemy w nagrzanym do 160’C piekarniku, z włączonym termoobiegiem, do momentu lekkiego zrumienienia, zależnie od wielkości i grubości – ok. 6-8 minut. Pilnujemy pierniczków – jako, że szybko się pieką możemy je również szybko przypalić.
Rozwałkowanie, wykrojenie i upieczenie całości to na pewno ponad godzina 🙂

9. Wyjmujemy (delikatnie, bo pierniczki nie są jeszcze twarde), studzimy, pałaszujemy 🙂

 

Smacznego i widocznych wzorków 🙂

 

 

INNE CIASTECZKA WE WZORKI (wyciskane stemplami):

CIASTECZKA JAGLANE:

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *