GRISSINI – włoskie paluchy

GRISSINI – włoskie paluchy.

Grissini to wypiek pochodzący z Włoch, wyrabiany z ciasta drożdżowego, w formie wąskich, chrupkich paluchów.

Można je chrupać bez niczego jak również maczać w sosie czy dipie lub podać jako pieczywo do zupy krem. Mimo, iż są dostępne w wielu sklepach, polecam zrobić samemu – są proste do zrobienia a przy okazji możemy je  doprawić według własnego uznania 🙂

Klasyczne grissini składają się z mąki, wody, oliwy, soli i ziół,  ale można również posypać je makiem, sezamem, solą gruboziarnistą lub dodać coś, co lubimy 🙂

Proponuję grissini pomidorowe oraz serowe 🙂

 

SKŁADNIKI:

ZACZYN NA OBIE WERSJE:

200 ml ciepłej wody
25 gramów świeżych drożdży
szczypta cukru
3 łyżki mąki

SKŁADNIKI NA WERSJĘ Z ZIOŁAMI I SERAMI:

250-300 gramów mąki pszennej
150 ml wody
50 ml oliwy
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta sproszkowanego czosnku
zioła – u mnie oregano, bazylia
10-15 gramów startych serów (u mnie radamer, mozzarella, brie)

SKŁADNIKI NA WERSJĘ POMIDOROWĄ Z ZIOŁAMI:

250-300 gramów mąki pszennej
200 ml sosu francuskiego, przygotowanego samemu – taki sos to gęsty przecier pomidorowy z oregano, bazylią, czosnkiem a czasem i cebulką, słodką papryką, chili, pieprzem z dodatkiem oliwy
1 płaska łyżeczka soli

 

WYKONANIE:

1. Zaczyn: do naczynia wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy 3 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, lekko mieszamy aby woda przykryła drożdże. Odstawiamy na 20-30 minut.

2.Ciasto. Do pierwszej miski (wersja z ziołami i serami) wsypujemy mąkę, dodajemy połowę zaczynu oraz resztę składników serowej wersji i zagniatamy. Ciasto musi być dobrze wyrobione i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody / oliwy. Odstawiamy na min. 1 h do wyrośnięcia.

3. Podobnie robimy z wersją pomidorową – do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drugą połowę zaczynu, dokładamy resztę składników, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Kiedy ciasto podwoi soją objętość, ciasto rwiemy lub kroimy na kawałki i rolujemy paluchy. Uformowane paluchy kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nasze grissini mają być obsypane makiem, sezamem lub gruboziarnistą solą, w tym momencie możemy:

  • posmarować rozkłuconym białkiem i posypać wybranym dodatkiem

  • posmarować oliwą i posypać wybranym dodatkiem

  • rolując paluchy wgnieść mak lub sezam podczas końcowego formowania.

  • możemy je również obsypać lekko mąką.

Moje grissini mają już tyle dodatków i aromatów, że zostawiłam je “gładkie”.

5. Wstawiamy do nagrzanego do 220-230’C pieca , z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do zrumienienia, około 10 minut, w międzyczasie obracając, aby równomiernie się zarumieniły.

6. Wyjmujemy, studzimy, zajadamy 🙂

Smacznego 🙂

 

 GRISSINI POMIDOROWE:

 

GRISSINI SEROWE:

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×