Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

MAŚLANE CIASTECZKA Z POLEWĄ

MAŚLANE CIASTECZKA Z POLEWĄ

MAŚLANE CIASTECZKA Z POLEWĄ

Najprostsze na świecie, 3-składnikowe ciasteczka 🙂

SKŁADNIKI na 25 szt (zależnie od wielkości):

120 gram masła
140 gram mąki pszennej
40 gram cukru pudru (lub cukru) + 20 gram cukru waniliowego
opcjonalnie – 1-2 łyżki likieru owocowego lub kawowego lub inny aromat

POLEWA:

6 ząbków czekolady mlecznej (ok. 40 gram)
płaska łyżka masła
2-3 łyżki mleka

lub sama czekolada

 

WYKONANIE:

1. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy cukier i mąkę + ewentualnie aromat (lubię używać likierów domowych, ale można również aromatu lub soku z cytryny), zagniatamy na jednolitą masę.

2. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-6 mm), wykrawamy ciasteczka.

4. Pieczemy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w piecu rozgrzanym do 180’C przez 7-10 minut lub do lekkiego zrumienienia.

4. Upieczone ciasteczka delikatnie wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce, ustawionej nad gorącą wodą), dodajemy masło, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej konsystencji. Polewą dekorujemy ciasteczka. Ostawiamy, aby polewa zastygła. Możemy również użyć samej czekolady. Przy rozpuszczaniu należy jednak uważać, aby jej nie przegrzać ponieważ nie będzie płynna.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *