Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM KOPERKOWYM

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM KOPERKOWYM

SAŁATKA Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI Z SOSEM KOPERKOWYM

SKŁADNIKI na 3 porcje:

3-5  fioletowe ziemniaki (zależnie od wielkości, najlepiej wybrać małe)
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 łyżek kukurydzy
6 łyżek puszki czerwonej fasolki
sól
pieprz
kawałek czerwone papryki

WYKONANIE:

1. Ziemniaki myjemy, gotujemy do miękkości, w mundurkach, w osolonej wodzie (ok 25 minut). Studzimy, kroimy na talarki lub półtalarki.

2. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojony koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Sałatkę układamy warstwowo w szklanych salaterkach, lub szklaneczkach / miseczkach: warstwa ziemniaków (przed złożeniem ziemniaki jeszcze lekko solimy), łyżka czerwonej fasoli, łyżka kukurydzy, zalewamy sosem koperkowym. Następnie powtarzamy warstwy: ziemniaczki, fasolka, kukurydza, sos. Wierzch dekorujemy czerwoną papryką, pokrojoną w kosteczkę.

4. Odstawiamy do przegryzienia.

Smacznego 🙂

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *