Blog o kolorowej kuchni, o przepisach 艂atwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lod贸wki, do spi偶arni, szafki i przyrz膮dzenia czego艣 samemu :)

INDIE OD KUCHNI

INDIE OD KUCHNI

Na koniec roku, z najlepszymi 偶yczeniami noworocznymi, aby KOLEJNY ROK BY艁 JESZCZE SMACZNEJSZY OD MINIONEGO, kr贸tki wpis bez przepis贸w 馃槈

INDIE OD KUCHNI, dos艂ownie..

Indie, kraj przypraw i egzotycznych owoc贸w.. Po odwiedzeniu kilku indyjskich restauracji w Polsce i Europie wydawa艂o mi si臋, 偶e pod wzgl臋dem kulinarnym doznam prawdziwego raju kulinarnego.. Natomiast z tym, co jada艂am w spolszczonej, zeuropeizowanej wersji, prawdziwa indyjska kuchnia okaza艂a si臋 mie膰 ma艂o wsp贸lnego. Ale wszystko wyja艣nia bieda, wszechobecna, wszechogarniaj膮ca bieda, 艣wi臋te krowy, kt贸ry mleka ju偶 chyba nie daj膮, pora suszy, w kt贸rej odwiedza艂am Indie oraz b艂臋dne my艣lenie, 偶e Europejczycy nie lubi膮 ostrych, doprawionych da艅.

Jako, 偶e d艂uga w臋dr贸wka z plecakiem na barkach jest wyczerpuj膮ca i g艂odnym jest si臋 cz臋sto, aby nie rzec ci膮gle, dane mi by艂o odwiedzi膰 przynajmniej ze sto restauracji w kilkunastu miastach p贸艂nocnych Indii.

Przepraszam za jako艣膰 zdj臋膰, bardzo cz臋sto by艂y robione telefonem, a chroniczny g艂贸d b臋d膮cy wynikiem wega艅skich potraw, powodowa艂, 偶e nie zawsze najwa偶niejsze by艂o zdj臋cie 馃槈

Mimo, i偶 targi kipia艂y od kolor贸w i zapach贸w..

w restauracjach tych kolor贸w i zapach贸w by艂o ju偶 niewiele. W knajpach miesza艂y si臋 wszystkie zapachy w jeden specyficzny, trudny do okre艣lenia zapach, z mocn膮 nut膮 przypraw. Musz臋 jednak oddzieli膰 restauracje turystyczne od tych, w kt贸rych sto艂uj膮 si臋 tubylcy. I cho膰 pod wzgl臋dem smakowym, turystyczne zak膮tki restauracyjne radzi艂abym omija膰, to od ka偶dej regu艂y by艂y na szcz臋艣cie wyj膮tki. Smak przede wszystkim znajdowa艂am dopiero w zapyzia艂ych, obskurnych miejscach, nijak nieprzypominaj膮cych restauracji. W tych warto by艂o usi膮艣膰, cho膰 czasem r贸wnie偶 i strach 馃槈

Na pocz膮tek co艣 co mnie urzek艂o:

  • MOMOS! Ju偶 pierwszego dnia po wyl膮dowaniu w Delhi trafi艂am do restauracji prowadzonej przez Nepalczyka, kt贸ry serwowa艂 nepalskie jedzenie. Dobre, cho膰 w tych specyficznych piero偶kach zakocha艂am si臋 dopiero w g贸rach.. W Himalajach mo偶na spotka膰 wielu cudownie gotuj膮cych Nepalczyk贸w. I tamtejsze momos by艂y naj z naj. A ju偶 najsmaczniejsze te, kt贸re spotka艂am na ulicy, sprzedawane na ciep艂o, podawane na papierowej tacce z dwoma pysznymi sosami, za kt贸re p艂aci艂o si臋 grosze. Tak, dos艂ownie grosze – 10 rupii za 4 sztuki czyli ok. 60 groszy. Dla por贸wnania w restauracjach momos kosztuje od 120 do 200 rupii, zale偶nie od miejsca oraz sezonu (restauracje maj膮 menu z cenami turystycznymi oraz karty kt贸re s膮 u偶ywane poza sezonem; ceny r贸偶ni膮 si臋 nawet dwukrotnie). Momos zawijane s膮 w przer贸偶ny spos贸b, r贸wnie偶 tak jak nasze polskie pierogi:

  • DAL (r贸wnie偶 DHAL) czyli potrawka z soczewicy (lub innych warzyw str膮czkowych, cho膰 ja spotyka艂am przede wszystkim wersj臋 z soczewicy) i warzyw, serwowana z chlebkiem ciapati. Dal potrafi by膰 zar贸wno bezsmakow膮 br膮zow膮 papk膮 (wersja w restauracjach turystycznych), jak i przepysznym, aromatycznym, przepi臋knie pomara艅czowym, genialnie przyprawionym daniem podobnym do gulaszu. Wszystko zale偶y od miejsca.

  • CHICKEN TIKA MASALA – aby zam贸wi膰 to mi臋sne danie trzeba si臋 czasem dobrze nachodzi膰. Indyjska kuchnia jest bardzo wegetaria艅ska, aby nie rzec wega艅ska. Ale jak ju偶 serwuj膮 tika masal臋 – najcz臋艣ciej robi膮 to dobrze. Skrzyde艂ka s膮 mikroskopijne, na jeden k臋s, mocno doprawione i warte d艂ugiego oczekiwania na realizacj臋 zam贸wienia:

  • PANIR – czyli specyficzny bia艂y ser, serwowany w towarzystwie szpinaku lub innych warzyw. Urzek艂 mnie ser, kt贸ry jest zupe艂nie inny w konsystencji i smaku od naszych twarog贸w. Wytwarza si臋 go z t艂ustego mleka i zakwasza sokiem z cytryny.

  • OWOCE kupowane na targach i wyciskane soki, szejki, wszelkiego rodzaju koktajle (cho膰 po jednym bardzo ci臋偶ko chorowa艂am):

  • Wszelkiego rodzaju CIAPATI, kt贸re potrafi膮 si臋 bardzo r贸偶ni nazywa膰, zale偶nie czy s膮 z mas艂em, przyprawami, pieczone czy sma偶one. Co wa偶ne – przygotowuje si臋 je jak jest zam贸wienie, nie le偶膮 i nie schn膮, czekaj膮c na go艣ci 馃槈 Najsmaczniejsze wg mnie s膮 mas艂em i z czosnkiem.

Czego nie polecam, co nie podpasowa艂o moim kubkom smakowyms艂odycze. Indyjskie s艂odycze to dla mnie s艂odkie, cukrowe.. nawet nie wiem jak je nazwa膰.. to chyba cukier pod r贸偶nymi postaciami, z przer贸偶nymi przyprawami.. Za to kszta艂ty i kolory tych s艂odko艣ci – pierwsza klasa. Niestety, mimo wizualnego aspektu, kt贸ry zach臋ca艂 do kupienia i spr贸bowania –聽 w wi臋kszo艣ci by艂y niejadalne, szczeg贸lnie przy upale 46’C. Ze s艂odko艣ci najlepsze by艂y lody, cho膰 nasze polskie s膮 o niebo lepsze.

Jedyn膮 cukierni膮, kt贸ra mia艂a prawdziwe ciasta by艂a cukiernia w Shimli. Wizualny raj, i cho膰 lepiej wygl膮da艂o ni偶 smakowa艂o, do gorzkiej herbaty w ch艂odny wiecz贸r (oko艂o 16’C) by艂o idealne 馃槈 :

Po za tym, bardzo cz臋sto Hindusi nie m贸wi膮 po angielsku, menu jest bez zdj臋膰, wi臋c pr贸bowa艂am r贸wnie偶 takich specja艂贸w:

Nie wszystkie by艂am w stanie zje艣膰 do ko艅ca 馃槈

Kilka razy z rz臋du wybieraj膮c niew艂a艣ciwe danie, nie kojarz膮c jeszcze potraw z hisduskich nazw, t臋skni膮c za t艂ustym 偶贸艂tym serem, kusi艂am si臋 na co艣 w rodzaju kanapki, kt贸re by艂y dobre, poniewa偶 w og贸le by艂y 馃槈 Po za tostami z 偶贸艂tym serem i zapiekanym zielonym og贸rkiem ;).

Skusi艂am si臋 r贸wnie偶 kilka razy na pizz臋 (jak to robi臋 wsz臋dzie, gdzie jestem). Na pizzach Indie poleg艂y:

Mo偶e kulinarnie nie by艂 to dla mnie raj na ziemi, cho膰 jad艂am i przepyszne rzeczy i takie, kt贸re odstawia艂am po jednym k臋sie..

Prawda by艂a taka, 偶e:




Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *