.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA

Proste, kruche ciasteczka z nutą świąt 🙂

SKŁADNIKI:

200 gram mąki pszennej
100 gram masła
100 gram cukru pudru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki soku z cytryny
duża szczypta cynamonu
mała szczypta imbiru

WYKONANIE:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), przyprawy, sok z cytryny, wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.

2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwarkowujemy na grubość 5-8 mm, wykrawamy ciasteczka i dekorujemy stemplami do ciastek, układamy na blaszce do pieczenia, zachowując dwucentymetrowe odstępy. Pieczemy do zrumienienia – około 7-10 minut zależnie od wielkości ciasteczek i grubości ciasta, w temperaturze 180’C.

Smacznego 🙂

 

WAŻNE:

  • Masło musi mieć 82% tłuszczu, musi być dobrze schłodzone.

  • Do wykonania ciasteczek możemy użyć cukru , ale cukier puder powoduje, że ciasteczka są delikatniejsze.

  • Ciasto wyrabiamy szybko – najlepiej chłodnymi dłońmi, wkładamy na zimną blachę.

  • Do ciasteczek używam całe jajko, można dać tylko żółtko – będą troszkę bardziej miękkie.

  • Jeśli chcemy ciastka dekorować stemplami – najłatwiej jak ciasto jest bardzo zimne i nie klei się do foremek / stempli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *