TARTA Z CZEKOLADĄ I GRANATEM

TARTA Z CZEKOLADĄ I GRANATEM – jedna z moich ukochanych tart. Jest przede wszystkim bardzo prosta, a udekorowana granatem – wygląda obłędnie. Granat nadaje lekkiej kwaskowatości słodkiemu ciastu. Dla mnie to klasyk, ale ja kocham piec wszelkiego rodzaju tarty – z czekoladą, z nadzieniem z mascarpone, ricotty i najróżniejsze inne wersje na słodko jak i na słono. Wyglądają obłędnie, są takimi “królowymi stołu” i trzeba na nie uważać przy krojeniu. Ale jeden kawałek do dobrej kawy… Hmm.. bajka 🙂

SKŁADNIKI na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm:

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

★ 175 gramów mąki pszennej
★ 100 gramów masła
★ 2 łyżeczki cukru pudru (ewentualnie cukru)
★ 1 żółtko
★ szczypta soli
★ 1-3 łyżki chłodnej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

★ 100 gramów gorzkiej czekolady
★ 100 gramów białej czekolady
★ 200 ml śmietany 36%
★ 30 gramów masła
★ nasiona 1 owocu granatu

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wodę dodajemy jako ostatni składnik, ilość – zależnie od potrzeby, aby zagnieść ciasto. Masło, które używamy musi być zimne, najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce o grubych oczkach. Ciasto zagniatamy jak najkrócej, tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 60 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-8 mm, wykładamy nim blaszkę do tarty – spód i boki. Przed włożeniem do pieca, schładzamy jeszcze w lodówce przez kilka-kilkanaście minut oraz cały spód tarty nakłuwamy lekko widelcem, aby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszało. Ale jak o z ciastem kruchym.. mimo nakłuwania i tak potrafi się lekko unosić w piecyku. Aby temu zapobiec, na foremkę z ciastem nakładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, na który wysypujemy groch lub fasolę.

3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190’C przez 15-18 minut, po tym czasie zdejmujemy groch / fasolki i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut. Nie wyrzucamy naszych  „obciążników” – możemy je wykorzystać podczas pieczenia następnej tarty.

4. Każdą z czekoladą łamiemy na kawałeczki i umieszczamy w oddzielnej miseczce.

5. Masło rozpuszczamy, śmietanę podgrzewamy w rondelku.

6. Do każdej miseczki z czekoladą dodajemy połowę ciepłego masła oraz połowę ciepłej śmietany. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli czekolada jednak się nie rozpuści – umieszczamy na chwilę w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gorącą wodą) lub miksujemy za pomocą blendera.

7. Czekolady wylewamy na kruchy spód, najpierw ciemną, na górę jasną, posypujemy nasionami granatu.

8. Schładzamy w lodówce minimum kilka godzin.

Smacznego 🙂

Ciasto jak z obrazka

#beko oraz #ciastojakzobrazka.

JEŚLI MIKSUJECIE CZEKOLADĘ ZE ŚMIETANĄ ZA POMOCĄ MIKSERA / BLENDERA, warto z korzystać porad Beko, jak nie pobrudzić całej kuchni (praktyczna porada do mieszania zarówno ciast jak i kremów do ciast):

Przepis został nagrodzony w konkursie BEKO.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×