.. bo kuchnia musi by膰 kolorowa :)

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

Typowo polska potrawa mimo niepolskiej nazwy 馃槈 Polacy lubi膮 miesza膰 inne pa艅stwa w swoje kulinaria – opr贸cz ryby po grecku mamy przecie偶 pierogi ruskie, szwedzkie sa艂atki, fasolk臋 po breto艅sku (podczas 3 miesi臋cznej wizyty w Bretanii ani razu jej nie spotka艂am), placki w臋gierskie, parzymy kaw臋 po turecku i kochamy ciasto francuskie (cho膰 to jest akurat typowo francuskie i nazwa jest bardzo odpowiednia).

SK艁ADNIKI:

1 kg startej marchewki
0,5 kg cebuli
1 kg filet贸w bez glazury – u mnie z miruny. Mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 filet贸w z dorsza, mintaja, morszczuka
300 ml koncentratu pomidorowego
olej
s贸l
pieprz
woda
jajko
m膮ka

WYKONANIE:

1. Marchewk臋 myjemy, 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulk臋 kroimy w kosteczk臋 (najlepiej dobrze sch艂odzon膮 – nie b臋dzie szczypa膰 w oczy podczas krojenia).

2. Do garnka wk艂adamy marchewk臋, wlewamy ma艂膮 ilo艣膰 wody i gotujemy do mi臋kko艣ci – oko艂o 30 minut.聽Niekt贸rzy do ryby po grecku dodaj膮 r贸wnie偶 selera lub korze艅 pietruszki. Nale偶y je r贸wnie偶 zetrze膰 na tarce i doda膰 do marchewki. Ja od zawsze daj臋 tylko marchewk臋 i cebulk臋, danie jest delikatne, ale doprawione 馃檪

3. Cebulk臋, kroimy i podsma偶amy na oleju, ale nie pozwalamy jej si臋 zrumieni膰.

4. Do marchewki (woda powinna w wi臋kszo艣ci odparowa膰) dodajemy cebulk臋, wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sol膮 i pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

5. Fileta kroimy na mniejsze kawa艂ki, opr贸szamy sol膮 i pieprzem, obtaczamy w rozbe艂tanym jajku, nast臋pnie w m膮ce i sma偶ymy na rozgrzanym oleju.

6. Sa艂atk臋 艂膮czymy uk艂adaj膮c na przemian warstw臋 marchewki z cebulk膮 i warstw臋 ryby.

Mo偶na podawa膰 na ciep艂o lub na zimno, najlepiej smakuje jak si臋 „przegryzie”.

Smacznego 馃檪

 

 

 



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *