Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

Typowo polska potrawa mimo niepolskiej nazwy 😉 Polacy lubią mieszać inne państwa w swoje kulinaria – oprócz ryby po grecku mamy przecież pierogi ruskie, szwedzkie sałatki, fasolkę po bretońsku (podczas 3 miesięcznej wizyty w Bretanii ani razu jej nie spotkałam), placki węgierskie, parzymy kawę po turecku i kochamy ciasto francuskie (choć to jest akurat typowo francuskie i nazwa jest bardzo odpowiednia).

SKŁADNIKI:

1 kg startej marchewki
0,5 kg cebuli
1 kg filetów bez glazury – u mnie z miruny. Można również użyć filetów z dorsza, mintaja, morszczuka
300 ml koncentratu pomidorowego
olej
sól
pieprz
woda
jajko
mąka

WYKONANIE:

1. Marchewkę myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę (najlepiej dobrze schłodzoną – nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia).

2. Do garnka wkładamy marchewkę, wlewamy małą ilość wody i gotujemy do miękkości – około 30 minut. Niektórzy do ryby po grecku dodają również selera lub korzeń pietruszki. Należy je również zetrzeć na tarce i dodać do marchewki. Ja od zawsze daję tylko marchewkę i cebulkę, danie jest delikatne, ale doprawione 🙂

3. Cebulkę, kroimy i podsmażamy na oleju, ale nie pozwalamy jej się zrumienić.

4. Do marchewki (woda powinna w większości odparować) dodajemy cebulkę, wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

5. Fileta kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

6. Sałatkę łączymy układając na przemian warstwę marchewki z cebulką i warstwę ryby.

Można podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej smakuje jak się „przegryzie”.

Smacznego 🙂

 

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *