Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

MAKOWIEC I MASA MAKOWA

MAKOWIEC I MASA MAKOWA

MAKOWIEC – 4 sztuki

SKŁADNIKI CIASTO (jak na ciasto drożdżowe):

800-900 gram mąki pszennej
170 gram cukru czyli ok. 10 łyżek, + 1 łyżka na zaczyn
250-300 ml mleka
1/2 paczki drożdży (ok. 50 gram)
szczypta soli

MASA MAKOWA – najlepiej zrobić ją samemu, wtedy wiadomo co jest w środku 🙂 Możemy ją dosłodzić według naszego upodobania.. Jest bardzo prosta do zrobienia 🙂 Taką masę makową możemy użyć również do makiełek lub zrobić tartę makową na kruchym spodzie.

SKŁADNIKI:

500 gram maku
300 gram miodu lub 200 gram miodu + 100 gram cukru trzcinowego
100 gram rodzynek
100 gram daktyli
100 gram suszonych śliwek
100 gram orzechów
50 gram pomarańczowej skórki kandyzowanej
sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE:

MASA MAKOWA:

1. Mak zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Następnie mielimy – dwukrotnie w młynku do mielenia (np. mięsa) lub można jeden raz za pomocą wyciskarki do owoców i warzyw. Używając modelu, który ma opcję mielenia – działa jak normalny młynek, jeśli nie mamy „ślepego” sitka – suchą masę łączymy z uzyskanym „sokiem”.

2. Bakalie zalewamy gorącą wodą, moczymy kilka minut, wodę wylewamy (lub odstawiamy na bok, może się przydać jeśli masa będzie sucha), kroimy. Orzechy kroimy.

3. Do maku dodajemy miód, rodzynki, daktyle, śliwki, orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli jest dość sucha, ją również wcześniej namaczany), sok z cytryny. Mieszamy, podgrzewamy chwilę. Sprawdzamy słodkość i ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny. Jeśli masa jest za sucha – dolewamy troszkę wody (najlepsza jest ta z moczonej skórki pomarańczy). Masa gotowa 🙂 Możemy ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce 🙂

CIASTO:

1. Podgrzewamy mleko, aby było bardzo ciepłe ale nie gorące. Wsypujemy do niego 3 łyżki mąki (ok. 50 gram), rozkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru, odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować (15-17 minut).

2. Jak już zaczyn mamy gotowy, do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy drożdżowy zaczyn, wbijamy całe jajka, wlewamy roztopione masło i ugniatamy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy troszkę mąki. Energicznie ugniatamy ok. 10-15 minut – ciasto musi wyjść elastyczne i nie może się kleić.

3. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę).

4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy dość cienko – mniej niż 1 cm, formując prostokąt. Na rozwałkowany format, dostosowany do foremki, równomiernie wykładamy masę makową – dość grubą warstwę, zostawiając z każdej strony 1 cm ciasta bez maku, abyśmy mogli zakleić „rulon”. Zawijamy, zaklejamy, boki zawijamy, zaklejamy, podwijamy do dołu – w jakikolwiek sposób, aby zamknąć ciasto po bokach.

5. Pieczemy ok. 30 minut w piecyku, z włączonym termoobiegiem, w temperaturze ok. 170’C. Makowiec możemy polać lukrem.

Jeśli nie mamy kilku długich foremek, możemy upiec makowce na 1 dużej foremce, oddzielając od siebie papierem do pieczenia (wygodne również przy przenoszeniu).

 

 

 

#beko oraz #ciastojakzobrazka.
Ciasto jak z obrazka

CIEKAWE RADY, nie tylko do pokrojenia makowca:

KROJENIE CIAST ZA POMOCĄ NITKI:




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *