.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

SAŁATKA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

SAŁATKA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

 

SAŁATKA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW na purée z pietruszki

Za kolor w fioletowych ziemniakach, tak jak w czerwonej kapuście, bakłażanach, borówkach i innych fioletowych owocach i warzywach, odpowiedzialne są antocyjany – naturalne, lecznicze barwniki. Zazwyczaj antocyjany nie są odporne na temperaturę, na szczęście te, które są w ziemniakach nie utleniają się i nie tracą koloru.. Bo mimo, iż fioletowe ziemniaki są zdrowsze od zwykłych, tych białych, żółtawych czy lekko różowych, które możemy zazwyczaj kupić, gdyby traciły swoją wyjątkową barwę, po ugotowaniu wyglądałyby tak samo jak te zwykłe.. Ale bez obaw, możemy poddawać je obróbce termicznej i nadal będą intensywnie fioletowe 🙂

 

SKŁADNIKI na 3-4 porcje:

350-400 gram fioletowych ziemniaków (6-8 szt.) – odmiana Purple Majestry
kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej żółtych i czerwonych
1 mały por
1 spiczasta, czerwona papryka
sól
pieprz ziołowy
czosnek niedźwiedzi
garstka nasion słonecznika

purée:
2 pietruszki + 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, łyżka masła

sos:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny cytrynowy lub ocet balsamiczny plus sok z cytryny
sól, pieprz

olej do usmażenia ziemniaków

 

WYKONANIE:

1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy. Gotujemy „w mundurkach” ok. 10 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie, ziemniaki kroimy na talarki szerokości  około 1 cm. Przekładamy na blachę podlaną olejem / rafinowaną oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy w temperaturze ok. 150’C przez ok. 15 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i lekko przypieczone.

2. Korzeń pietruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu. Jak pietruszka jest miękka, wolę wylewamy, wyrzucamy przyprawy, dodajemy dużą łyżkę masła i miksujemy na gładkie purée.

3. Paprykę kroimy w cienkie talarki, pora w drobniutką kosteczkę, pomidorki na połówki lub na małe plasterki. Sałatka bardzo ładnie wygląda jak ma nie tylko różne kolory, ale również warzywa pokrojone w urozmaicony sposób 🙂

4. Nasiona słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia.

5. Sałatkę układamy na talerzach – najpierw purée z pietruszki, później pieczone ziemniaczki, paprykę, pora, pomidorki koktajlowe. Posypujemy słonecznikiem, polewamy sosem z oliwy z oliwek z octem balsamicznym z przyprawami.

Smacznego 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *