Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

LEMON CURD

LEMON CURD

LEMON CURD

Angielski przysmak, który kojarzy mi się z Dublinem, ponieważ tam pierwszy raz go spróbowałam i od razu się zakochałam. Nie lubię tłumaczyć tej nazwy.. bo jak brzmi „masło cytrynowe” czy też „cytrynowy twaróg”? Pizza przyjęła się na całym świecie pod oryginalną nazwą, podobnie jak spaghetti czy ser feta. Uważam, że nie powinno tłumaczyć się takich potraw i składników na inne języki, bo tracą na oryginalności 😉 Brytyjczycy są dumni ze swojego przysmaku i chcieliby aby nazywano go „lemon curd”, podobnie jak my lubimy słowo „pierogi” wypowiadane przez cudzoziemców, a nie „dumplings”.

Lemon curd znany był już w na przełomie XIX i XX wieku. Podawany był z chlebem lub bułeczkami do herbaty jak konfitura oraz jako nadzienie do ciast i ciasteczek i tak też zostało.. To cudownie aksamitna pasta/krem, kwaśna i słodka zarazem.. Coś w czym można się zakochać jak Miś Puchatek zakochał się w swoim miodziku 🙂

SKŁADNIKI:

150 gram masła
100 gram miodu lub cukru (oryginalna wersja) / wolę i polecam oczywiście użyć miód wielokwiatowy 🙂
4 żółtka
200 ml soku z cytryny (wyciskając wyciskarką do soków – 2 cytryny, ręcznie 2-3)

Masło oraz żółtka najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową.

 

WYKONANIE:

1. Masło umieszczamy w małym garnku lub miseczce, którą będziemy mogli postawić później nad parującą wodą.

2. Dodajemy miód i miksujemy na jednolitą masę.

3. Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy.

4.  Powoli wlewamy sok z cytryny (powoli, aby nie chlapać 🙂 ) i miksujemy.

5. Miseczkę umieszczamy w większym garnku z gotującą się wodą, tak aby dno górnego naczynia było nad parą. Mieszamy i cierpliwie czekamy aż nasz lemon curd zgęstnieje. Cierpliwości – powinno to potrwać około 10-15 minut. Konsystencja, która jeszcze stężeje podczas studzenia, powinna być podobna do budyniu.

6. Przelewamy do słoiczków, odstawiamy do wystygnięcia, chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego 🙂

Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale oczywiście najlepiej smakuje świeżo zrobione 🙂

 

 

 

W niektórych przepisach wykorzystuje się całe jajka, niektóre nie zawierają masła, niektórzy dorzucają startą skórkę z cytryny.. Sposobów na zrobienie lemon curd jest na pewno wiele – można zacząć od ubicia jajek, ale można również od razu połączyć masło z żółtkami.. Najważniejsza jest aksamitna konsystencja i zrównoważenie smaku słodkiego z kwaśnym 🙂 Lemon curd może mieć różny odcień – zależnie od użytych żółtek. I wbrew pozorom, nie te pomarańczowe są najzdrowsze.. Te pomarańczowe lub ciemnożółte to najczęściej „sklepowe” jajka, z chowu klatkowego gdzie do karmy dodaje się syntetyczne barwniki odpowiedzialne za ten kolor.

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *