Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

RÓŻOWY HUMMUS

RÓŻOWY HUMMUS

RÓŻOWY HUMMUS czyli hummus z pieczonym buraczkiem 

SKŁADNIKI:

200 gram ugotowanej ciecierzycy (zwanej również cieciorką lub grochem włoskim)
60-80 gram upieczonego buraka (1 szt)
8 łyżeczek białego sezamu
8 łyżeczek oliwy
woda
sok z cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek extra virgin do polania na koniec

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy.

2. Następnie ziarna gotujemy w wodzie przez ok. 1,5-2 godziny, aby stały się miękkie.

Przygotowanie trwa długo, warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na następny hummus 🙂

3. Buraczka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piecu przez ok. 30-60 minut, zależnie od wielkości buraka oraz temperatury. Młode buraczki potrzebują zaledwie 20-30 minut w piecu, większe i starsze – nawet do godziny. Najlepiej buraka upiec przy okazji innych wypieków aby nie rozpalać piecyka tylko dla jednej sztuki 🙂 Temperatura pieczenia – między 140 a 180’C.

4. W młynku mielimy sezam. Jest to oleiste nasiono dlatego powinna nam wyjść od razu pasta – dośc sucha, ale pasta.

5. Do miski blendera wkładamy zmielony sezam, dolewamy oliwę i mieszamy. Wsypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz rukolę, dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z 1/4 cytryny, szczyptę soli, dolewamy kilka łyżek wody i miksujemy na jednolitą masę.
Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy jedynie wodę i ponownie miksujemy.

6. Wierzch gotowego hummusu wlewamy oliwą.

 

Smacznego 🙂

 

Z 500 gram ziaren ciecieczycy, po ugotowaniu, będziemy mieli ok. 1100 gram ugotowanej.

Jadalna dekoracja kanapek to czarny sezammiechunka peruwiańska, znana również pod nazwami: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska, złota jagoda inków, jagoda peruwiańska, topo-tono. Miechunka to słodko-kwaskowy owoc jednorocznej rośliny z rodziny psiankowatych (czyli z tej samej rodziny co ziemniak czy pomidor). Jadalną częścią, nadającą się również do suszenia, jest żółtawo-pomarańczowy owoc.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *