Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI

CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI

CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI

Owoce z nalewek i likierów idealnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.. o ile nie zostały zjedzone prosto z butelki lub słoiczka 🙂 Prosty przepis na szybkie acz niebanalne ciasto z wiśniami, które zostały po nalewce na wódce. Alkohol w cieście jest mało wyczuwalny, upieczone wiśnie są delikatne i nadają ciastu wyjątkowy aromat 🙂

Ciasto jest słodkie, dość wilgotne (dzięki czemu świeże również następnego dnia, lub nawet później), bardzo aromatyczne dzięki nasączonym owocom.

SKŁADNIKI:

175 gram cukru trzcinowego
2 średnie jajka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki kakao
200 ml oleju roślinnego
200 ml mleka
250 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 gram pijanych wiśni (ok. 50-55 szt)
tłuszcz do posmarowania blachy
kasza manna do posypania blachy

 

WYKONANIE:

1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy cynamon i kakao.

2. Dolewamy olej, misujemy, dolewamy mleko, miksujemy.

3. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miksujemy.

4. Dodajemy wiśnie z likieru i mieszamy łyżką.

5. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną – spód i boki. Wylewamy ciasto.

6. Pieczemy w piecu w temperaturze 170’C (z termoobiegiem) przez 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Zostawiamy w piecu do lekkiego przestygnięcia.

7. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Smacznego 🙂

Czas przygotowywania – 10-15 minut
Pieczenie – ok. 40 minut

Do ciasta można wykorzystać również olej kokosowy.

Możemy włożyć również inne owoce – ale pamiętajmy, aby dobrać tak przyprawy, aby pasowały do owoców 🙂

 

 

INNE SZYBKIE CIASTA:

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *