CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI

CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI – szybkie, proste ciasto z owocami (z nalewki).

Owoce z nalewek i likierów idealnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.. o ile nie zostały zjedzone prosto z butelki lub słoiczka 🙂 Prosty przepis na szybkie acz niebanalne ciasto z wiśniami, które zostały po nalewce na wódce. Alkohol w cieście jest mało wyczuwalny, upieczone wiśnie są delikatne i nadają ciastu wyjątkowy aromat 🙂

Ciasto jest słodkie, dość wilgotne (dzięki czemu świeże również następnego dnia, lub nawet później), bardzo aromatyczne dzięki nasączonym owocom.

SKŁADNIKI na foremkę 35 x 11 cm

Czas przygotowywania – 10-15 minut
Pieczenie – ok. 40 minut

★ 175 gramów cukru trzcinowego
★ 2 średnie jajka
★ 1 łyżeczka cynamonu
★ 4 łyżeczki kakao
★ 200 ml oleju roślinnego
★ 200 ml mleka
★ 250 gramów mąki pszennej
★ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
★ szczypta soli
★ 200 gram pijanych wiśni (ok. 50-55 szt)
★ tłuszcz do posmarowania blachy
★ kasza manna do posypania blachy

WYKONANIE:

1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy cynamon i kakao.

2. Dolewamy olej, miksujemy, dolewamy mleko, miksujemy.

3. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miksujemy.

4. Dodajemy wiśnie z likieru i mieszamy łyżką.

5. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną – spód i boki. Wylewamy ciasto.

6. Pieczemy w piecu w temperaturze 170’C (z termoobiegiem) przez 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Zostawiamy w piecu do lekkiego przestygnięcia.

7. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Do ciasta można wykorzystać również olej kokosowy.
Możemy wykorzystać również inne owoce – ale pamiętajmy, aby dobrać tak przyprawy, aby pasowały do owoców 🙂

Smacznego 🙂

INNE SZYBKIE CIASTA:

Join the Conversation

  1. Dlaczego nie można wydrukowac przepisów ?

    Pozdrawiam
    Maria

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Pani Mario,
      Drukować jak najbardziej można (skrót: Ctrl+P), nie można kopiować 🙂
      Blog jest autorski i niestety spotkałam się już z naruszeniem zasad autorskich 🙂
      Jeśli tylko jest taka możliwość – polecam korzystanie z telefonów – poręczne w kuchni i ekologiczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
error: