SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, pomarańczy, granatu i orzechów.
Orzeźwiająca, lekko słodka, kolorowa i ciekawa sałatka 🙂
Nie bójmy się połączenia warzyw, owoców i orzechów, nie bójmy się eksperymentowania i szukania ciekawych zestawów smakowych.
Taka sałatka to nie tylko uczta dla oczu – zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
SKŁADNIKI:
300 gramów czerwonej kapusty
2 pomarańcze
1/2 – 1/4 granatu
garść orzechów włoskich
szczypta soli
SOS:
2 łyżki oliwy z oliwek extra Virgin
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
WYKONANIE:
1. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15-30 minut.
2. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, które przekrawamy na pół.
3. Orzechy obieramy, prażymy na patelni.
4. Przygotowujemy sos – mieszamy oliwę, z sokiem z cytryny i miodem.
5. Kapustę mieszamy z pomarańczami, polewamy sosem, posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami.
Smacznego 🙂