SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, pomarańczy, granatu i orzechów

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, pomarańczy, granatu i orzechów.

Orzeźwiająca, lekko słodka, kolorowa i ciekawa sałatka 🙂
Nie bójmy się połączenia warzyw, owoców i orzechów, nie bójmy się eksperymentowania i szukania ciekawych zestawów smakowych.
Taka sałatka to nie tylko uczta dla oczu – zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

 

 

SKŁADNIKI:

300 gramów czerwonej kapusty
2 pomarańcze
1/2 – 1/4 granatu
garść orzechów włoskich
szczypta soli

SOS:
2 łyżki oliwy z oliwek extra Virgin
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu

 

WYKONANIE:

1. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15-30 minut.

2. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, które przekrawamy na pół.

3. Orzechy obieramy, prażymy na patelni.

4. Przygotowujemy sos – mieszamy oliwę, z sokiem z cytryny i miodem.

5. Kapustę mieszamy z pomarańczami, polewamy sosem, posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami.

Smacznego 🙂

 

 

SAŁATKA CZY SURÓWKA – jaka jest różnica?

SURÓWKA jak sama nazwa wskazuje to potrawa przyrządzana z surowych warzyw lub owoców. Składniki mogą być pokrojone lub starte na tarce, doprawione oliwą, przyprawami lub innymi dodatkami, które nie zmieniająjej konsystencji.
SAŁATKA to potrawa sporządzana również z warzyw lub owoców, ale z dodatkiem śmietany, jogurtu jak i składników poddanych obróbce cieplej – warzyw ugotowanych, makaronu, ryżu, grzybków marynowanych, jajek na twardo.

Bardzo często surówki są nazywane są sałatkami.. Niektórzy uważają, że surówki jada się tylko do obiadu.. Może sałatka dla niektórych brzmi dostojniej? Albo bardziej smakuje im gdy surówka nazwana jest sałatką? No i jak brzmi “surówka owocowa”?
Gdyby sałatka z kapusty czerwonej nie miała prażonych orzechów – powinna być nazwana surówką, ale niech już zostanie sobie sałatką, skoro orzechy prażone jednak były 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×