.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

 

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 

Bardzo szybka i smaczna pasta do pieczywa. 

SKŁADNIKI:

100 gram wędzonej makreli
1 ogórek kiszony – 30 gram
1 mały por – 20-30 gram
łyżka majonezu – 30 gram

WYKONANIE:

1. Z makreli wyjmujemy ości i kroimy w poprzek co 2-3 milimetry w celu usunięcia ewentualnych ości, które zostały. Możemy to zrobić również za pomocą widelca, rozgniatając makrelę.

2. Ogórek kiszony kroimy z drobną kosteczkę, pora w cienkie talarki lub półtalarki.

3. Mieszamy makrelę, ogórka, pora z majonezem. Wędzone ryby są dosyć słone, więc nie musimy dodawać soli.

Smacznego 🙂

 

MAKRELA to źródło selenu, fosforu, potasu, witaminy D i A.
MAKRELA WĘDZONA traci niestety witaminy z grupy B, natomiast wartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest większa niż w świeżej makreli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *