KISZONA KAPUSTA i SOK Z KISZONEJ KAPUSTY
CO ZAWIERA, DLACZEGO WARTO JEŚĆ I PIĆ?
KISZONA KAPUSTA to przede wszystkim WITAMINA C, komplet witamin z grupy B, witamina A, E, K, rutyna (która wykazuje właściwości antyoksydacyjne), wapń, magnez, potas, mangan, cynk, żelazo, siarka.
SOK Z KISZONEJ KAPUSTY: wzmacnia odporność, jest źródłem probiotyków, korzystnie działa na układ pokarmowy – reguluje pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm, pomaga przy anemii, ma działanie antynowotworowe, jest źródłem siarki (wpływa na korzystny skóry i włosów).
SKŁADNIKI:
10 kg poszatkowanej kapusty
0,2 kg soli
WYKONANIE:
1. Kapustę szatkujemy (lub kupujemy poszatkowaną), przekładamy do miski (lub kilku), solimy, dokładnie mieszamy, czekamy aż kapusta zacznie puszczać sok (0,5-1 h).
2. Przekładamy do beczki, mocno ubijamy. Górę obciążamy talerzykiem, deseczką, wyparzonym kamieniem, aby na górze znajdował się jedynie sok.
3. Kapustę trzymamy około tygodnia w temperaturze pokojowej (ok. 20’C), co drugi-trzeci dzień przebijając ją, aby wypuścić gazy.
4. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce, w którym kapusta będzie jeszcze troszkę fermentować ale będzie to proces bardzo powolny.