Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

NACHOS czyli kukurydziane chipsy

NACHOS czyli kukurydziane chipsy

NACHOS czyli kukurydziano-pszenne chipsy podawane z sosami

Nachos pochodzi z Meksyku, ale chyba na początek należy nawiązać, choć w skrócie, do tortilli..

Tortilla  pochodzi z kuchni meksykańskiej, jest płaskim, okrągłym, cieniutkim placek z mąki kukurydzianej, pszennej, lub mieszanki tych mąk, stosowany jako pieczywo i baza do innych potraw. W Polsce znamy przede wszystkim tortille zawijane à la naleśnik, ale zastosowanie tych meksykańskich placków jest na prawdę różnorodne.

Tostadas to forma smażonej tortilli, na którą układa się warzywa, coś w rodzaju kanapki z tortilli, czyli tortilla niezawijana 🙂 Jest robiona z tortilli, która nie jest już wystarczająco świeża do jedzenia, ale można ją usmażyć – podobnie jak nasze grzanki, które możemy wykonać z pieczywa dwu-trzydniowego.

Totopos to owalne lub trójkątne chipsy z tortilli kukurydzianej, czyli duży placek tortilli pokrojony na trójkąty, który jest następnie pieczony lub smażony, podawany z sosami.

Nachos to niewielkie, najczęściej trójkątne kawałki tortilli zapiekane z serem i papryczką jalapeno.

 

Rodzajów nachos, totopos i tostades jest bardzo dużo, cechą wspólną jest tortilla, którą się zapieka albo smaży, czasem kroi na mniejsze kawałki, i podaje z przeróżnymi sosami/dipami, warzywami lub serami.

Przepisów i pomysłów na podanie tych przysmaków jest nieskończenie wiele. Bardzo często do nachos podaje się guacamole czyli sos na bazie avocado oraz wszelkie pomidorowe salsy, choć podawane są również z pastami fasolowymi, oliwkami, śmietaną, cebulą, czosnkiem, limonką, a nawet z ziemniakami.

 

DOMOWE NACHOS

SKŁADNIKI:

100 gram mąki kukurydzianej
Jeśli mamy młynek do mielenia ziarna możemy mąkę zrobić samemu, mieląc ziarna kukurydzy.
100 gram mąki pszennej
150-170ml wody zależnie od wilgotności mąk
50-60ml oleju – ok. 4 łyżki

przyprawy:

wersja ostra -po łyżeczce: soli, pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki, czubrycy* zielonej. Można dodać inne przyprawy, które lubimy: kminek, majeranek, curry, kurkumę (wzmocni kolor)
wersja łagodna – po pół łyżeczki przypraw z wersji ostrej

 

WYKONANIE:

1. Odmierzamy mąki, wsypujemy do miseczki, dodajemy przyprawy i mieszamy.

2. Dodajemy gorącą wodę i olej. Początkowo mieszamy łyżką, później możemy przenieść się na stolnicę i zagnieść ciasto.

Mąka kukurydziana, tak jak mąka jaglana, jest mąką bezglutenową. Gluten to mieszanka białek roślinnych, która w zetknięciu w wodą tworzy strukturę przestrzenną, nadając ciastu ciągliwość. Wypieki z dodatkiem bezglutenowej mąki kukurydzianej tej ciągliwości nie będą więc miały.

Po zagnieceniu powinniśmy uzyskać dość kruche ciasto, łatwe do rozwałkowania.

3. Rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki, kroimy najpierw na kwadraty, później na trójkąty lub na małe placki, które następnie kroimy, jak tort, na trójkąty.

4. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180-200’C przez ok. 8-10 minut (zależnie od grubości rozwałkowania)

Podajemy z sosami.

Smacznego 🙂

 

* CZUBRYCA (CZUBRICA) to nazwa zarówno przyprawy z cząbru górskiego, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej jak i mieszanek przypraw na bazie cząbru górskiego z dodatkiem:

czubryca czerwona – czerwonej papryki słodkiej, chili, rozmarynu, czosnku, soli, cebuli, bazylii, suszonych pomidorów i tymianku
czubryca zielona – zielonej papryki, natki pietruszki, cebuli, koperku, tymianku, lubczyku, kozieradki, kurkumy, pieprzu czarnego, soli i cukru.

Podobnie jak w przypadku curry, różni producenci stosują inne składy tej mieszanki.

Przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie, od dań mięsnych, po warzywne, chętnie dodawana jest do zapiekanek, pizz, wzbogaca smak leczo, bigosu a nawet dań rybnych.

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *