ZACZYN drożdżowy

ZACZYN DROŻDŻOWY

SKŁADNIKI:

Podaję dokładne ilości, ale najczęściej robi się “na oko”, czasami warto odmierzyć tylko mleko (lub wodę). Podczas późniejszego wyrabiania ciasta proporcje mogą się różnić zależnie od rodzaju użytych mąk, ich wilgotności i dodatkowych składników, dlatego opcja robienia zaczynu “na oko” jest wygodna. Najważniejsze jest to, aby drożdże zaczęły pracować.

1/2 – 1/3 paczki drożdży
250 ml mleka (lub wody)
3 czubate łyżki mąki pszennej
płaska łyżka cukru

WYKONANIE:

1. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aby było bardzo ciepłe, ale nie gorące.

2. Dodajemy mąkę.
3 pełne łyżki to ok. 50 gram.

3. Rozkruszamy drożdże – zależnie od potrzeby 1/2 – 1/3 paczki czyli 30-50 gram.

4. Posypujemy cukrem (do słodkich wypieków pełna łyżka, do słonych troszkę mniej).

5. Lekko mieszamy poruszając rondelkiem, aby mleko (lub woda) przykryła mąkę, drożdże i cukier.

6. Odstawiamy na 15-20 minut.

7. … i zaczyn gotowy.. możemy działać dalej… 😀

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×