.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

CHLEB Z JABŁKAMI, RODZYNKAMI i CYNAMONEM

CHLEB Z JABŁKAMI, RODZYNKAMI i CYNAMONEM

CHLEB z jabłkami, rodzynkami i cynamonem
Z MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA

SKŁADNIKI:

ZACZYN:

250 ml mleka
50 gram mąki (3 czubate łyżki)
35 gram drożdży
łyżka cukru

CHLEB:

550 gram mąki
400 gram jabłka (2 duże)
100 gram rodzynek
100 ml wody
50 gram cukru (3 płaskie łyżki)
2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczyn: do misy do pieczenia chleba wlewamy bardzo ciepłe mleko, wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, lekko mieszamy pojemnikiem, odstawiamy na ok. 20 minut minut.

Niektóre maszyny do pieczenia chleba mają ten czas wprogramowany, i w tym momencie uruchamiamy maszynę – musicie zobaczyć w swoich urządzeniach.

2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5-10 minut, odsączamy. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.

3. Kiedy zaczyn jest gotowy, dosypujemy mąkę, cukier, cynamon, jabłka, rodzynki i bardzo ciepłą wodę.

4. Obserwujemy czy masa na chleb nie jest za rzadka, w razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki mąki. Nie dosypujmy mąki za wcześnie – jabłka i namoczone rodzynki mają w sobie dużo wody.

5. …i po ok. 3 godzinach (zależnie od maszyny) mamy pyszny, chrupiący, (lekko) słodki chlebek 🙂

Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Podobnie jak chleb z dodatkiem ziemniaków – chleb z jabłkami jest dość wilgotny i długo utrzymuje świeżość.

Smacznego 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *