CHIPSY OWOCOWE I WARZYWNE.
Coraz częściej można je spotkać w klepach, gotowe, zapakowane w 20 czy 30 gramowe opakowanie (orientacyjny przelicznik ile wychodzi chipsów z danego owocu i warzywa – znajdziecie niżej). I oczywiście – można zrobić samemu, szczególnie jak mamy własny ogródek lub zostaną nam owoce lub warzywa.
SKŁADNIKI:
jabłko
marchewka
korzeń pietruszki
ziemniak
cukinia (młoda, która nie ma jeszcze pestek)
burak
WYKONANIE:
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy w bardzo cieniutkie krążki. Wkładamy do miseczki, posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek był lekko obtoczony i układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia, na blaszce. Pieczemy*.
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w cieniutkie talarki lub cienkie, długie, plasterki (szatkownicą lub nożem do sera). Wkładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę oleju oraz przyprawy:
– słodką paprykę, cynamonem, imbir lub
– pieprz ziołowy i słodką paprykę.
Mieszamy, układamy na papierze do pieczenia jeden obok drugiego. Pieczemy*.
Pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w długie paski (np. nożem do sera), wkładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę oleju i pieprz ziołowy, mieszamy aby każdy chips był w przyprawach, układamy na papierze do pieczenia jeden obok drugiego. Pieczemy*.
Ziemniaki myjemy, obieramy (ale nie musimy), kroimy z cieniutkie talarki, wkładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę oleju, sól, pieprz ziołowy, majeranek, mieszamy, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy*.
Cukinię myjemy, nie obieramy, kroimy, obtaczamy w łyżeczce oleju i przyprawach – soli, słodkiej papryce, chili, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy*.
Buraki myjemy, obieramy, kroimy jak najcieniej, wkładamy do miseczki, dodajemy odrobinę oleju, przyprawy – sól, pieprz, mieszamy, układamy na papierze do pieczenia jeden obok drugiego. Pieczemy*.
Ważne aby:
-
dany owoc lub warzywo, z którego robimy chipsy, pokroić w równe talarki, aby czas pieczenia był jednakowy dla całej porcji
-
na blaszce nie układać plasterków jeden na drugim, tylko obok siebie
Pieczemy w piekarniku z włączonym termooobiegiem, w temperaturze 140-160’C przy uchylonych drzwiczkach. Czas zależy od pokrojenia owoców i warzyw (im cieńsze plasterki / talarki, tym krócej będziemy piec) oraz od tego z czego robimy chipsy – od 15-20 (jabłka, cukinia, pietruszka) do 30 minut (marchewka, ziemniak, burak). Podczas pieczenia doglądamy i w razie potrzeby przewracamy na drugą stronę (szczególnie przy ziemniakach i burakach, które nie wywijają się tak jak marchewka czy pietruszka).
Po wyłączeniu piekarnika, chipsy zostawiamy do wystygnięcia, aby stały się suche i chrupkie.
Ile chipsów otrzymamy z owoców i warzyw? / ilości orientacyjne
100 gramów jabłka >> ok. 23 gramy chipsów
100 gramów marchewki >> ok. 17-19 gramów chipsów
100 gramów korzenia pietruszki >> ok. 25 gramów chipsów
100 gramów ziemniaka >> ok. 26 gramów chipsów
100 gramów cukinii >> ok. 12 gramów chipsów
100 gramów buraka >> ok. 19 gramów chipsów
Smacznego chrupania 🙂