.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

TRUFLE WEGAŃSKIE

TRUFLE WEGAŃSKIE

TRUFLE WEGAŃSKIE zwane przeze mnie KULECZKAMI SZCZĘŚCIA

Przepisów na „kuleczki szczęścia” mam dużo, a ich skład zależy od fantazji, ochoty i składników.
Mniejsze lub większe, mniej lub bardziej kolorowe, z przewagą płatków lub nasion.. staram się, aby zawsze były słodką ale zdrową przekąską 🙂

SKŁADNIKI na 22-24 sztuki:

100 gram daktyli
200 ml wody
4 łyżeczki soku z cytryny
50 gram płatków żytnich
50 gram białego sezamu
50 gram orzechów włoskich
50 gram słonecznika
2-3 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru

DO OBTOCZENIA:

20gram jagód goji
kakao lub karob

 

WYKONANIE:
1. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy daktyle i gotujemy aż będą miękkie, a wodę częściowo wchłoną bakalie a częściowo wyparuje – ok. 15 minut. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Na patelni w dowolnej kolejności prażymy: płatki,  nasiona słonecznika, sezam, orzechy.

3. Słonecznik, sezam, orzechy mielimy w młynku – możemy to zrobić jak są jeszcze ciepłe. Przez oleistość nasion uzyskujemy konsystencję pasty.

4. Masę daktylową mieszamy z płatkami, zmielonymi nasionami i orzechami, przyprawami i miodem. Na początku masa może być dość sucha, ale po chwili mieszania uzyskamy gęstą ale lepką konsystencję. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, co ułatwi późniejsze formowanie wegańskich trufli.

5. Ze schłodzonej masy ręcznie formujemy małe kuleczki o średnicy 2-3cm, obtaczamy w zmielonych jagodach goji, kakao, karobie lub innej zdrowej posypce.

6. Schładzamy i podjadamy 🙂

INNE WERSJE:
Masa, którą robimy na początku  może składać się nie tylko z daktyli – możemy dodać rodzynki lub figi.

Smacznego 🙂

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *