CYNAMONOWE DROŻDŻOWE ŚLIMAKI z rydzynkami

CYNAMONOWE DROŻDŻOWE ŚLIMAKI z rodzynkami.

Klasyczne, cynamonowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami, polane najprostszym na świecie lukrem. Nieskomplikowane, wyrośnięte, przepyszne i wg mnie idealne do jedzenia na ciepło 🙂
Uwielbiam niezliczone możliwości formowania ciasta drożdżowego!
A takie ślimaki – są znane chyba wszędzie, lubiane bardzo w Skandynawii, znalazłam również taki wypiek sprzedawany w Indiach 🙂

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO (proporcja na ok. 20-22 szt):

550 gram mąki pszennej
80-150 gram cukru czyli od 5 do 9 łyżek, + 1 łyżka na zaczyn
Na ciasto mniej słodkie dajemy 5 łyżek, standardowa słodkość to 9 łyżek cukru czyli ok. 150 gram.
250 ml mleka
100 gram masła
2-3 jajka
1/3 paczki drożdży (ok. 30 gram)
szczypta soli

SKŁADNIKI do środka (zawinięcia):

100 gram rodzynek
2-3 łyżki masła
4 czubate łyżki brązowego cukru
cynamon

WYKONANIE:

1. Podgrzewamy mleko, aby było bardzo ciepłe ale nie gorące. Wsypujemy do niego 3 łyżki mąki (ok. 50 gram), rozkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru, odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować (15-17 minut).

2. Jak już zaczyn mamy gotowy, do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy drożdżowy zaczyn, wbijamy całe jajka, wlewamy roztopione masło i ugniatamy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy troszkę mąki. Energicznie ugniatamy ok. 10-15 minut – ciasto musi wyjść elastyczne i nie może się kleić.

3. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę).

4. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez kilka minut, odsączamy.

5. Jak już ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy w kształcie dość długiego prostokąta. Na całości powierzchni smarujemy masłem, rozkładamy rodzynki, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Aby cynamon posypać równomiernie używamy sitka, chyba, że trzymamy go w przyprawniku z dziurkami (bardzo wygodne przy tej bardzo sypkiej przyprawie).

6. Zwijamy w długi rulon, “zaklejamy”.

7. Kroimy na ok. 20 kawałeczków o średnicy 1,5-2 cm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając spore odstępy pomiędzy krążkami.

6. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180’C przez ok. 15-18 minut.

7. Jeśli chcemy udekorować nasze wypieki lukrem – warto ciasto zrobić mniej słodkie (informacja przy składnikach).

Jak wykonać lukier – w opisie pierniczków:

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×