Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

CZARNY RYŻ Z BIAŁYMI WARZYWAMI

CZARNY RYŻ Z BIAŁYMI WARZYWAMI

CZARNY RYŻ Z BIAŁYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI na 2 porcje:

100 gram czarnego ryżu

warzywa na bulion: marchewka, seler z częścią zieloną, pietruszka, por
100-120 gram mini pieczarek
1 korzeń pietruszki
1 mała cukinia
50-80 gram masła
50-80 ml gęstej śmietany
woda
sól
pieprz ziołowy
odrobina mielonego czosnku

WYKONANIE:

1. Przygotowujemy 1-1,3 l bulionu, możemy wykorzystać bulion z zupy (jeśli robimy zupę tego samego dnia lub dzień wcześniej warto zrobić po prostu więcej).

2. Ryż prażymy chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, następnie zalewamy go 1/3-1/4 ilości bulionu. Jeśli nasza patelnia nie jest głęboka – przekładamy do garnka, jeśli jest to patelnia typu wok lub po prostu głęboka patelnia – przygotowujemy w niej ryż. Gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny, stopniowo (na ok. 3 razy) dolewając pozostałą część bulionu, solimy.

3. Cukinię obieramy (można również podać w skórce), kroimy w cienkie plasterki wzdłuż warzywa.
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w cienkie, długie słupki, co oprócz aspektów wizualnych, powoduje, że dusimy ją na maśle tyle samo, co pozostałe składniki.

4. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i dusimy. Po kilku minutach dodajemy odrobinę wody, doprawiamy, smakujemy, na koniec dodajemy śmietanę (prosto na patelnię), mieszamy. Cienko pokrojone warzywa będą potrzebowały niewiele czasu na patelni – zaledwie kilka minut.

5. Ryż z warzywami podajemy na ciepło.

Aby wydobyć delikatny smak pietruszki, cukinii i pieczarek – przyprawiamy je również delikatnie 🙂

Smacznego 🙂

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *