Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PASTA Z BROKUŁA I FETY

PASTA Z BROKUŁA I FETY

 

PASTA Z BROKUŁA I FETY

SKŁADNIKI:

1 brokuł
1/2 paczki sera feta (ok. 100-130 gram)
3-5 ząbków czosnku
50-80 ml oliwy z oliwek

WYKONANIE:

1. Brokuł myjemy, odcinamy różyczki, gotujemy w wodzie lub na parze do miękkości.

2. Do naczynia blendera wrzucamy brokuł, ser feta, czosnek, dolewamy oliwę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Pasty nie solimy, ponieważ sam ser jest słony (podczas produkcji dojrzewa w solonej zalewie).

Serwując pastę na krakersach lub pieczywie możemy posypać kawałkami migdałów lub ozdobić pietruszką / rukolą.

Smacznego 🙂

 

 

FETA to ser pochodzący z Grecji, o zastrzeżonej i chronionej nazwie.
W sprzedaży możemy znaleźć sery „typu feta”.
Tradycyjne ser feta powstaje z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim lub samego mleka owczego,
po za granicami Grecji wytwarzany jest najczęściej z mleka krowiego.
Jest to ser tłusty (40% tłuszczu), miękki, kruchy. Dzięki temu, że topi się w wysokiej temperaturze wykorzystywany jest wielu potrawach – zapiekankach, pizzach, farszach do pierogów, często występuje w towarzystwie szpinaku (naleśniki ze szpinakiem i serami, pierogi ze szpinakiem i serami).

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *