BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ZIOŁAMI

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ZIOŁAMI z chrupiącą skórką. Proste, szybkie, zgrabne, z chrupiącą skórką, z dodatkiem ziół… ach, dla miłośników pieczywa i pysznych kanapeczek to raj 🙂
Można jeść bez niczego, do szklanki mleka lub zrobić kanapeczki.

 

 

SKŁADNIKI na kilkanaście sztuk (zależnie od wielkości):

mąka pszenna – ok. 600 gramów
2 jajka
70 gramów masła
szklanka mleka
40 gramów droższy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mielona gałka muszkatołowa
garstka suszonej bazylii
garstka suszonej pietruszki
opcjonalnie – inne ulubione zioła
szczypta pieprzu ziołowego
odrobina chili

WYKONANIE:

1. Podgrzewamy mleko, aby było bardzo ciepłe, ale nie gorące.
Wsypujemy do niego 2-3 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, posypujemy odrobiną cukru, odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować (15-17 minut).

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę – na początek ok. 500 gram, dodajemy sól, wlewamy drożdżowy zaczyn, wbijamy całe jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy przyprawy i ugniatamy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy pozostałą część mąki. Energicznie ugniatamy ok. 10-15 minut – ciasto być elastyczne i nie może się kleić.

3. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przynajmniej na godzinę lub dłużej).

4. Gdy ciasto wyrośnie czyli podwoi swoją objętość – formujemy małe bułeczki. Z takiej porcji powinno nam wyjść ok. 15-18 sztuk. Górę każdej bułeczki możemy lekko naciąć, robiąc nożem krzyżyk. Nasze wypieki będą miały ciekawą, nieregularną skórkę.

5. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180’C przez ok. 30 minut (zależnie od wielkości uformowanych bułeczek).

Najlepiej smakują ciepłe, jeśli nie zjemy wszystkich od razu – najlepiej przechowywać zawinięte w bawełnianą lub lnianą ściereczkę.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *