Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

zapiekane PIECZARKI PORTOBELLO

zapiekane PIECZARKI PORTOBELLO

PIECZARKI PORTOBELLO ZAPIEKANE Z SERAMI I WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

pieczarki Portobello
masło klarowane
cebula
pomidor
czosnek
żółty ser – najlepiej 2 rodzaje
sól
przyprawy wg uznania:
pieprz
pieprz ziołowy
czerwona papryka
chili

WYKONANIE:

1. Pieczarki myjemy, osuszamy, dusimy z każdej strony kilka minut na maśle z dodatkiem soli.

2. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.

3. Dodajemy pomidora, pokrojonego w dość szerokie talarki, i lekko podsmażamy, aby stał się wiotki i stracił nadmiar wody.

4. Podduszone grzyby przekładamy do brytfanki lub foremki. Kładziemy je „do góry nogami” czyli na kapeluszu, na nich kładziemy plasterek żółtego sera, podduszonego pomidora, podsmażoną cebulkę, posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem. Na wierzch rozkruszamy drugi rodzaj żółtego sera (lub posypujemy serem tartym – zależnie od tego jakimi serami dysponujemy). Przyprawiamy, wg uznania.

5. Na dno brytfanki kładziemy troszkę masła lub wlewamy odrobinę oleju.

6. Pieczemy w piecu w temperaturze 180-200’C przez ok. 15 minut.

Czas uzależniony jest od wielkości pieczarek.

Smacznego 🙂

 

 

PIECZARKA PORTOBELLO potrafi być dużym, okazałym kapeluszem, nawet do 20 cm średnicy.
Produkuje się je w Polsce, niestety większość na eksport. W sprzedaży pojawiają się jedynie okazjonalnie.
Szkoda, bo brązowe pieczarki są bardzo ciekawym produktem. Duże kapelusze sprawiają, że łatwo i szybko możemy je (mimo iż są dość płaskie  w porównaniu do pospolitych, białych pieczarek) nafaszerować  i zapiec. Możemy je również usmażyć na maśle z dodatkiem soli,  jak kanie. Brązowa pieczarka efektownie wygląda także na zapiekankach i pizzach. W porównaniu do białych pieczarek ma intensywniejszy, lekko słodkawy smak i jest bardziej mięsista.

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *