ZUPA DYNIOWA

Kremowa, rozgrzewająca ZUPA DYNIOWA.

SKŁADNIKI:

świeża dynia lub purée z pieczonej dyni
batat
korzeń pietruszki
seler z zieloną częścią
por
marchewka
czerwona papryka
ostra papryczka
sól
pieprz
mielona słodka papryka
czosnek
oliwa z oliwek
na wierzch:
śmietana
czerwona papryka
zielona pietruszka
prażone nasiona słonecznika

WYKONANIE:

1. Warzywa myjemy, obieramy (te, które należy obrać), kroimy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1-1,5 h. Pamiętajmy zasadę gotowania zup: latem krótko, jesienią i zimą – powoli i długo.

2. Jeśli nie chcemy miksować batatów na krem – dajemy je później (gotują się ok. 30 minut) i wyjmujemy przed zmiksowaniem.

3. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, dodajemy oliwy z oliwek.

Jeśli wyjmiemy zieleninę przed zmiksowaniem, zupa będzie miała bardziej pomarańczowy kolor, nie nam jednak o kolor, ale o smak i wartości odżywcze 🙂

Podajemy na ciepło, z dodatkiem śmietany, drobno pokrojoną czerwoną papryką, pietruszką, prażonymi nasionami słonecznika (lub dyni) i grzankami.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×