PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ..
danie znane w Polsce każdemu, nasza wizytówka kulinarna i.. coś przepysznego, szczególnie podsmażane na patelni! Do zrobienia nie tylko z okazji świąt bożonarodzeniowych.
Proporcja na ok. 120-130 sztuk średniej wielkości
SKŁADNIKI:
CIASTO:
★ 700 gramów mąki pszennej
★ 4 jajka
★ 250 ml bardo ciepłej wody
★ łyżeczka soli
★ 1-2 łyżki oliwy
FARSZ:
★ 2,5 kg kapusty kiszonej
★ 100 gramów suszonych grzybów
★ 2 łyżeczki pieprzu
★ 3 łyżki oliwy
★ liść laurowy / ziele angielskie
WYKONANIE:
FARSZ
1. Kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do ok. godziny, podlewając wodą. Ja używam własną kapustę kiszoną, nie płuczę jej, wrzucam do garnka z małą ilością soku, ale i tak dolewam wodę podczas gotowania.
2. Suszone grzybki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do namoczenia ok. 20-30 minut.
3. Ugotowaną, ostudzoną kapustę wykładamy na deskę i siekamy na drobniejsze kawałki (liść laurowy i ziele wyrzucamy), namoczone grzyby również kroimy. Dodajemy pieprz, oliwę (aby farsz lepiej się kleił) i mieszamy.
4. Gdy farsz mamy gotowy, możemy zabierać się za CIASTO. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce lub od razu na stolnicy i zaczynamy ugniatać ciasto. W razie potrzeby dodajemy bardzo ciepłej wody lub mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione. To kwintesencja dobrych pierogów – elastyczne, delikatne, bardzo cienko rozwałkowane ciasto z dużą ilością farszu 🙂
5. Ciasto od razu po zrobieniu rozwałkowujemy, podsypując w razie potrzeby mąką, wykrawamy kółeczka (używam do tego szklaneczki o średnicy 7 cm), łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy – ręcznie lub maszynką do robienia pierogów.
6. Uklejone pierogi, partiami wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oleju i gotujemy ok. 5 minut.
Podajemy ze smażoną cebulką lub podsmażone na oleju 🙂
Pierogi są czasochłonne, można zrobić większą porcję i zamrozić 🙂
Smacznego 🙂