Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

proporcje na ok. 120-130 sztuk średniej wielkości

SKŁADNIKI: CIASTO:

700 gram mąki pszennej
4 jajka
250 ml bardo ciepłej wody
łyżeczka soli
1-2 łyżki oliwy

FARSZ:

2,5 kg kapusty kiszonej
100 gram suszonych grzybów
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oliwy

WYKONANIE:

1. Kapustę wrzucamy do garnka, gotujemy do ok. godziny, podlewając wodą. Ja używam własną kapustę kiszoną, nie płuczę jej, wrzucam do garnka z małą ilością soku, ale i tak dolewam wodę podczas gotowania.

2. Suszone grzybki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do namoczenia ok. 20-30 minut.

3. Ugotowaną, ostudzoną kapustę wykładamy na deskę i siekamy na drobniejsze kawałki, namoczone grzyby również kroimy. Dodajemy pieprz, oliwę (aby farsz lepiej się kleił) i mieszamy.

4. Gdy farsz mamy gotowy, możemy zabierać się za ciasto. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce lub od razu na stolnicy i zaczynamy ugniatać ciasto. W razie potrzeby dodajemy bardzo ciepłej wody lub mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione.To kwintesencja dobrych pierogów – elastyczne, delikatne, bardzo cienko rozwałkowane ciasto z dużą ilością farszu 🙂

5. Ciasto od razu po zrobieniu rozwałkowujemy, podsypując w razie potrzeby mąką, wykrawamy kółeczka (używam do tego szklaneczki o średnicy 7 cm), łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy – ręcznie lub maszynką do robienia pierogów.

6. Uklejone pierogi, partiami wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oleju i gotujemy ok. 5 minut.

Podajemy ze smażoną cebulką lub podsmażone na oleju 🙂
Pierogi są czasochłonne, można zrobić większą porcję i zamrozić 🙂

Smacznego 🙂

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *