.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULKI

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULKI

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULKI

SKŁADNIKI na 6-7 słoiczków 200 ml:

2 kg czerwonej cebuli
0,8kg cukru
0,8l octu
łyżeczka mielonego cynamonu lub kawałek kory cynamonowej
50 goździków
5 łyżek soli

WYKONANIE:

1. Cebulę obieramy, kroimy, płuczemy.

2. Wkładamy do miski, wsypujemy sól, dokładnie mieszkamy i odstawiamy na 2-3 godziny aby cebula puściła sok.

3. Po tym czasie sok wylewamy, ponownie płuczemy i odstawiamy na sitko do odsądzenia.

4. W garnku przygotowujemy zalewę z octu i cukru, wrzucamy cebulkę. Przyprawy – goździki i cynamon wkładamy w woreczku, takim jak od herbaty lub w zawiniętej gazie.

5. Gotujemy konfiturę do momentu zagęszczenia – ok. 2-3h.

6. Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość –  przyprawy wyrzucamy, konfiturę przekładamy do słoiczków, które same się zapasteryzują.

Jeśli mimo wszystko chcemy zapasteryzować – najlepiej metodą na sucho. Wstawiamy słoiczki do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 120-130’C i od momentu nagrzania piecyka trzymamy słoczki 15-20 minut, zostawiamy do wystudzenia w środku.

Konfitura wychodzi mocno wytrawna – octowa i słodka.
Możemy zrobić wersję troszkę delikatniejszą – na 2 kg cebuli dajemy 0,6 kg cukru i 0,6 l octu.

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *