.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

CHLEB PSZENNY z płatkami owsianymi

CHLEB PSZENNY z płatkami owsianymi

CHLEB pszenny z płatkami owsianymi i ziarnami
Z MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA

SKŁADNIKI:

ZACZYN:

200 ml bardzo ciepłej wody
70 gram mąki
40 gram droższy
łyżka cukru

CHLEB:

300 gram mąki (2 kubeczki)
150 gram płatków owsianych lub innych (1 kubeczek)
100 gram siemienia lnianego + 100 gram nasion słonecznika (łącznie 1 kubeczek)
250 ml ciepłej wody (2/3-3/4 kubeczek)
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczyn: do misy do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, lekko mieszamy pojemnikiem, odstawiamy na 15-17 minut.

Niektóre maszyny do pieczenia chleba mają ten czas wprogramowany, i w tym momencie uruchamiamy maszynę – musicie zobaczyć w swoich urządzeniach.

2. Po ok. kwadransie kiedy zaczyn jest gotowy, dosypujemy mąkę, płatki, nasiona, sól, wlewamy wodę i oliwę.

3. Obserwujemy czy masa na chleb nie jest za rzadka, w razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki mąki..

4. …i po ok. 3 h (zależnie od maszyny) mamy pyszny, chrupiący chlebek 🙂

Możemy użyć również pestek dyni, sezamu, słodkich dodatków w postaci bakalii, przyjmując proporcje mąki do płatków i nasion/dodatków – 2:1:1. Proporcje zawsze odmierzam kubkiem, dlatego też podając składniki wpisałam proporcje “na kubek”.

Chlebek najlepiej przechowywać zawinięty w lnianą lub bawełnianą ściereczkę.

Smacznego 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *